Парубій підписав закон про освіту

Парубій підписав закон про освіту

Оновлено
Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон "Про освіту", ухвалений парламентом 5 вересня.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз я підписую закон України "Про освіту", - сказав Парубій, поставивши свій підпис під текстом закону.

Спікер додав, що у вівторок закон передадуть на підпис Президентові України.

Закон набуде чинності після підписання главою держави та публікації в офіційному виданні.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила новий закон "Про освіту".

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що цей документ - базовий, його ухвалення розблоковує можливості для подальшого реформування сфери освіти.

Зокрема, він передбачає три форми здобуття освіти: формальну (офіційне підвищення рівня освіти), неформальну (підвищення рівня поза офіційною системою підвищення кваліфікації - тренінги, гуртки, курси) та інформальну (самоосвіта).

Документ також пропонує новий підхід до розвитку вчителя та його педагогічної свободи. Зокрема, закон формулює нові засади підвищення кваліфікації вчителів. По-перше, загальна кількість годин на підвищення кваліфікації упродовж 5 років буде не менше 150 годин. При цьому вчитель має самостійно вирішити, яку кількість годин з цього обсягу він використовуватиме для навчання щорічно. По-друге, педагог сам вирішує, де підвищувати кваліфікацію. По-третє, держава з коштів спеціальної освітньої субвенції, а також місцеві органи оплачують підвищення кваліфікації для вчителів, навіть якщо педагоги обирають платні курси.

Закон також стимулює педагогів оволодівати новими методиками навчання через зовнішню незалежну сертифікацію. Вчителі, що її пройшли, отримають додаткову надбавку до зарплати - 20%.

Читайте також: Закон про освіту: "мовну" статтю направили на експертизу до Ради Європи

Згідно з документом стандарти освіти затверджуватиме уряд (міністерство), а заклади освіти розроблятимуть освітні програми, що мають гарантувати виконання цих стандартів. У випадках, коли документ про освіту має видаватися державою, освітні програми проходитимуть акредитацію.

Місцеві органи влади позбавляться права контролювати освітній процес, у їхніх повноваженнях залишиться виключно створення відповідного освітнього середовища. При цьому на базі Державної інспекції навчальних закладів буде створено незалежний орган - Агентство забезпечення якості освіти, до повноважень якого належатимуть питання акредитації освітніх закладів (крім вищої освіти). Регіональні підрозділи агентства, що будуть абсолютно незалежними, забезпечуватимуть фахове інспектування закладів освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-