Від

Від "миротворчої" ідеї РФ може бути більше шкоди, ніж користі - Волкер

Укрінформ
Російська пропозиція щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі у разі її втілення може завдати більшої шкоди, аніж принести користі, але сам факт треба проаналізувати.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер на 14-му щорічному міжнародному форумі "Ялтинська європейська стратегія" (YES), що проходить у Мистецькому арсеналі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На мою думку, специфіка того, що було запропоновано Росією, більше розділить Україну, ніж зробить щось корисне. Але сам факт пропозиції цікавий, його треба проаналізувати", - сказав Волкер.

За його словами, якщо подумати про ту міжнародну силу, яка могла б замінити Росію у моніторингу відведення важкого озброєння і контролю українсько-російського кордону, це було б суттєвим кроком уперед і стало б базою для реалізації Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України.

Читайте також: Порошенко і Трамп обговорюватимуть "спільну тактику" щодо Донбасу - Клімкін

Відповідаючи на запитання ведучого стосовного того, які політичні кроки, окрім безпекових, могли б допомогти розв'язанню ситуації на сході України, Волкер зазначив, що миротворча місія, у разі ухвалення відповідного рішення, розгорталася б в Україні у контексті "Мінська".

"І тут наші друзі в Україні мають пам'ятати, що політичні питання також включені в цей пакет. Їх зараз не можна втілити, ми це знаємо, тому що немає можливості навіть отримати доступ до своєї території. Але коли це стане можливим, Україна на той момент повинна бути готова зробити зі свого боку певні кроки", - акцентував спецпредставник США.

Як повідомлялося, 5 вересня президент РФ Володимир Путін погодився з ідеєю введення миротворців ООН на Донбас для захисту місії ОБСЄ, але заявив, що ці сили мають перебувати лише на лінії розмежування.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що практично жоден з членів Ради безпеки не бачить ніякого сенсу у роботі над форматом, який пропонує Москва.

Президент України Петро Порошенко наполягає, що миротворці ООН мають бути на всій окупованій території Донбасу та на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону.

11 вересня Путін у телефонній розмові із канцлером Німеччини Меркель заявив, що готовий "доповнити" запропоновані у російському проекті резолюції Радбезу ООН функції миротворчої місії на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-