Габріель пропонує подивитися, що вийде з

Габріель пропонує подивитися, що вийде з "миротворчої" ініціативи Путіна

Укрінформ
Не варто відразу відкидати пропозицію Володимира Путіна щодо місії ООН на Донбасі, треба подумати над тим, як її можна реалізувати на практиці.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель, виступаючи в середу на міжнародній конференції Making Conventional Arms Control fit for the 21 Century, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Пройде ще багато тижнів, місяців переговорів щодо цієї пропозиції, але нерозумно було б, не довіряючи один одному, сказали вже зараз: "Ні! Напевно Росія знову виношує якісь темні плани, тому говорити ми з нею не будемо!", - заявив міністр.

На його переконання, це було б невірно. Правильніше, вважає Габріель, було би сказати: "Давайте подумаємо над тим, як реалізувати цю пропозицію, щоб потім крок за кроком знизити напруженість".

Він нагадав, що Росії вже давно пропонували ідею місії "блакитних шоломів", не як заміну СММ, а як паралельний інститут спостереження за дотриманням режиму припинення вогню. Однак російський лідер досі говорив, що підтримає це, якщо паралельно почнуться політичні перемовини. Україна ж у свою чергу заявляла про те, що поки не дотримується перемир'я, неможливо говорити про вибори у Східній Україні. Але, зауважив Габріель, в Сирії саме Росія пропонувала спочатку досягти припинення вогню, а потім продовжити переговори. "Чому ж не діяти подібним чином і на Донбасі?", - поставив запитання німецький дипломат.

Читайте також: У Берліні похвалили Путіна за ідею з миротворцями, але санкції не зніматимуть

Він сказав, що концепція місії, яку Путін доручив розробити своєму главі МЗС, "викликає тисячі запитань". Але, повторив Габріель, нерозумно було б не вітати цей "перший публічний крок російського президента, який справді відступив від позицій, на яких стояв досі".

"Давайте будемо говорити про те, які пропозиції є щодо практичного втілення цієї ініціативи і почнемо інтенсивний переговорний процес", - закликав глава німецького МЗС.

Європа зі свого боку, вважає він, має запропонувати свою допомогу Східній Україні в питанні відновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-