У Берліні похвалили Путіна за ідею з миротворцями, але санкції не зніматимуть

У Берліні похвалили Путіна за ідею з миротворцями, але санкції не зніматимуть

Укрінформ
У Берліні вітають заяву президента РФ Путіна про згоду на присутність місії ООН на Донбасі, проте вказують, що попереду ще багато дискусій, багато суперечностей, і про зняття санкцій поки не йдеться.

Про це заявила в середу представник федерального уряду Ульріке Деммер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Про зняття санкцій ми зможемо говорити лише тоді, коли буде багато інших кроків, ...після повного виконання Мінського пакету заходів", - запевнила Деммер, вказавши, що про це не раз говорила канцлер Ангела Меркель.

При цьому вона зазначила, що федеральний уряд "у принципі" вітає заяву Путіна, а також вітає "конструктивні переговори в Нью-Йорку", які можуть відбутися в ході майбутньої сесії Генасамблеї ООН.

Однак, зазначила Деммер, треба дочекатися згоди всіх сторін у цьому питанні.

Німецька сторона вважає, що місія повинна мати можливість працювати на всій території східної України, а не тільки на лінії розмежування. Представник федерального уряду нагадала, що саме бойовики заважають спостерігачам ОБСЄ виконувати їх роботу на Донбасі, і не лише на лінії розмежування.

Неприйнятним у Берліні вважають також вимогу Москви погоджувати питання з так званим керівництвом ОРДЛО.

Читайте також: Росіян серед миротворців на Донбасі бути не може - МЗС

Офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер підтримав колегу, зауваживши, що "немає жодного відомого в історії випадку, коли б для "блакитних касок" партнерами по переговорах були сепаратисти, які ставлять під питання суверенітет держави".

Дипломат звернув увагу на принципові відмінності між російською та українською концепціями місії ООН, на те, що сторони дуже далекі від єдності. Тому суперечки, за його прогнозом, будуть гострими, перш ніж ООН взагалі схвалить таку місію.

Шефер сказав, що за пропозицією Путіна ще занадто рано судити про те, чи є це свідченням зміни позиції. Це – всього лише "маленький крок". У Берліні не беруться вгадувати, чому російський президент виступив з такою пропозицією і саме зараз.

Представник МЗС також твердо заявив, що інтересам Берліна не відповідає "заморожування" конфлікту в Україні, як це відбулося в Грузії чи Придністров'ї. І першим кроком для врегулювання конфлікту має бути встановлення справді міцного перемир'я, чого поки не вдається домогтися.

При цьому він визнав, що мирне політичне рішення багатьох конфліктів у світі – в Україні, Сирії, КНДР – без конструктивної участі Росії не можливе.

Шефер не думає, що нинішню несподівану пропозицію Путіна слід ігнорувати. Тепер треба подивитися, на його думку, якою мірою Росія та Україна готові говорити про інструменти участі місії ООН і з їх допомогою виконати Мінські домовленості. Німеччина разом із партнерами по Нормандскому формату буде обговорювати це питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-