Україна вивчає хорватський досвід повернення територій - Ірина Геращенко

Україна вивчає хорватський досвід повернення територій - Ірина Геращенко

Фото
Укрінформ
Українська сторона вивчає досвід Хорватії з повернення окупованих територій та пошуку порозуміння і разом з тим відповідальності для злочинців.

Про це перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко написала у Facebook.

"В України своя історія, в нас зовнішня агресія, російські окупаційні війська, й це те, що докорінно відрізняє ситуацію на Донбасі від хорватської історії. Але багато мудрих речей і порад, як виграти і повернути території, як пройти шлях порозуміння, прощення для заблудших і відповідальності для злочинців, краще взяти в сусідів, аніж набивати свої шишки", - написала Геращенко.

Геращенко зауважила, що надзвичайно корисною і цікавою для української сторони була дискусія з колишнім міністром юстиції Весной Шкаре-Озболт, і її колегами з інших міністерств. Третина території Хорватії майже 5 років була окупована, країна мала півмільйона біженців, це 13% населення. За повернення територій боролися в першу чергу політико-дипломатичним шляхом, аби уникнути жертв серед цивільного населення. В Хорватії було прийнято закон "Про прощення", яким звільнялися від кримінальної відповідальності ті, хто були мобілізовані в окупаційну армію, але не причетні до військових злочинів. Амністія не проводилася, навпаки, всі причетні до військових злочинів, пішли під трибунал спеціальних судів і дехто був засуджений до 20 років за вбивства, катування, згвалтування.

Читайте також: Тука вірить, що Рада восени розгляне законопроект про деокупацію Донбасу

Перемир'я оголошували і порушували 24 рази.

Як повідомляв Укрінформ, на запрошення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України 28 серпня до Києва прибула делегація Республіки Хорватія з метою обміну досвідом з мирної реінтеграції територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-