Турчинов:

Турчинов: "Запад-2017" - черговий крок РФ з посилення конфронтації в Європі

Укрінформ
Cекретар Ради безпеки та національної оборони України Олександр Турчинов заявляє, що стратегічні командно-штабні навчання (СКШН) збройних сил Російської Федерації «Запад-2017» є черговим російським кроком з посилення конфронтації на європейському континенті, що потребує серйозної реакції як з боку Заходу, так і України.

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

"СКШН «Запад-2017» є черговим російським кроком з посилення конфронтації на європейському континенті і потребує дуже серйозної реакції з боку як Заходу, так і України. Керівництво держави, Збройні сили України, інші органи сектору безпеки і оборони вживають необхідних заходів для захисту нашої держави", - наголосив Турчинов.

Говорячи про початок цих навчань, він підкреслив, що «Запад-2017» матиме ряд особливостей, серед яких - відпрацювання питання бойового застосування збройних сил у ході стратегічної операції на континентальному театрі військових дій із залученням угруповань військ коаліційного складу та створенням головного командування на театрі військових дій.

"Хочу нагадати, що вперше зазначене питання було опрацьовано у 1977 році, коли Європа була ареною протистояння багатомільйонних армій держав Варшавського договору і НАТО, під час проведення оперативно-стратегічного командно-штабного навчання ЗС СРСР та країн Варшавського договору «Запад-77», - зауважив Турчинов.

Він також додав, що важливою складовою навчань стане опрацювання питань застосування 1-го і 2-го армійських корпусів 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ, розгорнутих на тимчасово окупованій українській території ОРДЛО, на загальному оперативно-стратегічному фоні з іншими російськими військами.

Читайте також: Запад-2017: Турчинов припускає створення ударних груп РФ для вторгнення в Україну

Загалом, на переконання секретаря РНБОУ, все це у сукупності свідчить про те, що до великої війни готуються не ЗС РФ, а вся Російська держава із відповідними витратами матеріальних та інших ресурсів. "Таким чином, під час СКШН «Запад-2017» Кремль перевіряє, наскільки ЗС РФ і держава у цілому готові до великої війни із Заходом", - резюмував він.

Турчинов вважає, що на тлі складної економічної ситуації, що змусила Кремль навіть вдатися до скорочення воєнних статей державного бюджету РФ, проведення таких масштабних навчань не може бути лише звичайним заходом бойової підготовки. 

"Навпаки, йдеться про демонстрацію рішучості російського військово-політичного керівництва до жорсткої реакції на будь-які спроби НАТО/США реагувати у силовий спосіб на чергові військові авантюри Кремля на пострадянському просторі. Слабка привабливість суспільно-політичної і соціально-економічної моделі сучасної Росії, прогресуюча обмеженість її економічного потенціалу змушують Кремль вдаватися до «останнього доводу королів» - військової сили. Отже, вже в окресленій часовій перспективі не виключені нові спроби російського військового втручання у справи України, Білорусі, держав Південного Кавказу та Центральної Азії", - заявив секретар РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-