Україні варто ініціювати розслідування

Україні варто ініціювати розслідування "ракетного скандалу" — Горбулін

Оновлено
Укрінформ
Директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін вважає, що Україна, зокрема Міністерство закордонних справ має ініціювати розслідування щодо того, яким чином і чи насправді українські двигуни могли потрапити до Північної Кореї.

«Я вважаю, що у даній ситуації Міністерству закордонних справ варто було б запропонувати світовій спільноті, та в першу чергу США, провести дослідження про те, як у нас в Україні, так і цілому світі, яким чином Північна Корея змогла розвинути свою ракетно-космічну програму, чи є тут якесь китайське коріння чи ні, чи є російське, бо ці дві країни підтримували та підтримують тісний зв’язок із КНДР, і, можливо це чи неможливо, взаємозв’язок між Північною Кореєю та Іраном, який жене свою ракетну програму також вдало», - сказав Горбулін.

Він нагадав, що це не перша спроба звинуватити Україну у незаконних діях: раніше йшлося про перевезення алмазів з Південної Африки, про те, що українські кораблі направляли у Кенію для проведення бойових дій, та ще щось негативне. Тому пропозиція з боку Української держави провести жорстке розслідування може поставити крапку у намаганнях звинуватити її, наголосив Горбулін. 

«Я би сказав, що проти України ведеться чітка боротьба як проти конкурента у військово-промисловій сфері. І в цьому нічого дивного немає», - сказав директор Національного інституту стратегічних досліджень

Коментуючи історію із публікацією в американській газеті The New York Times, Горбулін зазначив, що «вони обрали дивний стиль”. 

“Якщо ви уважно читали цей матеріал, то ви не побачите там 100% звинувачення у бік України», - сказав Горбулін, зазначивши, що іміджу держави ця публікація все одно нашкодить.

«Звісно, переходити прямо до того, що це зроблено по роботі російських спецслужб можна було б, але це ризиковано, бо цю ситуацію вкрай складно довести. Але існує цілий ряд ретроспектив, який змушує замислюватися над деяким речами стосовно України як молодої держави», - сказав Горбулін.

Читайте також: В Україні не видали жодного дозволу на поставки в КНДР двигунів до ракет - експортний контроль

Як повідомляв Укрінформ, американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з так званого чорного ринку, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна завжди дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова" також заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їхні деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв’язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-