Сергеєв розказав, як Росія викручувалася в ООН, пояснюючи нашестя

Сергеєв розказав, як Росія викручувалася в ООН, пояснюючи нашестя "зелених чоловічків"

Укрінформ
Делегація РФ на засіданні Ради безпеки ООН 1 березня 2014 року спочатку виправдовувала російське вторгнення на територію України у лютому 2014 року позицією так званого прем'єр-міністра Криму Сергія Аксьонова. 

Про це сказав екс-постпред України при ООН Юрій Сергеєв у вівторок під час допиту в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Першого березня (2014 року- ред.) було засідання Радбезу ООН... З нашого боку було чітко сказано, що це агресія (події лютого 2014 року в Криму - ред.). Мене підтримав ряд виступаючих. Посол РФ озвучував послання Аксьонова, озвучував звернення Путіна до Ради Федерацій про введення військ. Він говорив, що йому відомо, що цю позицію Аксьонова підтримував Янукович. Ніяких документів представлено не було тоді. Лінія РФ тоді була дещо заплутана. Вона грунтувалася на тому, щоб якимось чином виправдати свою інтервенцію, підганяючи її під окремі положення міжнародного права, тобто права на захист... Перші два дні була певна розгубленість в позиції", - сказав Сергеєв.

Читайте також: Російське вторгнення: ГПУ пояснила, чому не можна було перекинути підкріплення

Він додав, що на запитання, чи запрошував тоді Росію хтось до Криму, російська делегація "знайшла аргумент про Аксьонова". Ця позиція, за словами екс-постпреда України при ООН, була розкритикована багатьма промовцями, наголошувалося, що "немає доказу загрози, це надумані причини".

"Третього березня РФ сама скликає засідання Радбезу ООН. Професійна людина Чуркін (тодішній представник Росії при ООН Віталій Чуркін - ред.) вибудував лінію наступним чином: бандерівці, націоналісти, бандити хочуть захопити Крим, є загроза, і те, що робить РФ - це законно, щоб захистити своїх громадян тощо. Далі Чуркін виймає листа (звернення Януковича до Путіна з проханням ввести війська РФ на територію України - ред.) і читає цей лист. І цьому листу було надано статус офіційного документа ООН",- додав Сергеєв.

Як повідомлялося, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-