Петренко: Є всі шанси довести причетність Росії до катастрофи МН17

Петренко: Є всі шанси довести причетність Росії до катастрофи МН17

Укрінформ
Зібраної наразі доказової бази щодо катастрофи у липні 2014 року літака "Малайзійських авіаліній" на Донбасі більш ніж достатньо для проведення національного розслідування у стислі терміни.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю виданню «Обозреватель»

"Щодо строків я зараз не буду давати прогнози. Усе буде залежати від розгляду справ у судах Нідерландів, тому прогнози наразі некоректні. Але вже зібраної доказової бази більш ніж достатньо для проведення національного розслідування в стислі терміни", - зазначив Петренко, відповідаючи на запитання, коли можна очікувати завершення розслідування трагедії МН17.

Він також наголосив, що процес розслідування є тривалим, уже проведена низка експертиз, результати яких передані всім учасникам слідчої групи.

За його словами, доказів дуже багато, і "є всі шанси довести причетність Росії". До того ж,  коли Україна подавала заяву до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про заборону фінансування тероризму, один з блоків цієї заяви стосувався того, що на момент оголошення попередніх результатів експертиз були незаперечні факти, які свідчили про причетність РФ до збиття малайзійського "Боїнга".

Саме тому, на його переконання, РФ так агресивно реагує на створення механізму притягнення до відповідальності винних у трагедії. 

"Ми виступали за створення на рівні ООН спеціального трибуналу, але Росія, зловживаючи своїм правом на вето, заблокувала наші намагання. Цим Москва фактично підтвердила свою причетність до трагедії. Тому країни, які увійшли до спільної слідчої групи, знайшли такий механізм: національна судова система Нідерландів визначена як базова для проведення розслідування й ухвалення вироків. Представники інших держав у спільній слідчій групі будуть мати спеціальний мандат і компетенцію щодо подання доказів та участі в розслідуванні", - нагадав міністр юстиції.

Як повідомлялося, Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам - Куала-Лумпур), зазнав катастрофи 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які були на борту. 193 з них були громадянами Нідерландів.

8 липня 2015 року делегація Малайзії в ООН поширила проект резолюції Ради Безпеки ООН з вимогою сформувати міжнародний трибунал для незалежного розслідування справи про збитий Boeing. Однак Росія заблокувала ухвалення резолюції.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, що складається з представників Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. 

Згідно з висновками комісії рейс MH17 був збитий з підконтрольної проросійським бойовикам території з комплексу "Бук", привезеного з Росії.

Читайте також: Заради справи МН17 Нідерланди узаконять заочне засудження - Зеркаль

У липні 2017 року міністр юстиції України підписав Угоду з Нідерландами про міжнародне правове співробітництво у межах розслідування збиття літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-