Президент Грузії про громадянство Саакашвілі: Відповідь буде після його звернення

Президент Грузії про громадянство Саакашвілі: Відповідь буде після його звернення

Укрінформ
Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив, що громадськість дізнається його відповідь з приводу надання грузинського громадянства екс-президенту Грузії Михеїлу Саакашвілі, який наразі є особою без громадянства, у разі його звернення з таким проханням до влади Грузії.

Про свого попередника на посту президента Георгій Маргвелашвілі говорив в інтерв'ю телекомпанії "Руставі-2", агентству "Новини-Грузія"

"Мені не сподобалося, коли Михеїл Саакашвілі поступився грузинським громадянством в обмін на українське. Я тоді ясно висловився, що президент, який двічі був головнокомандувачем країни, має настільки поважати громадянство своєї країни, щоб не робити цього. Якою буде моя відповідь у зв'язку з цим, ви побачите виходячи з того, що вирішить колишній президент Саакашвілі - чи звернеться він до країни з проханням про надання громадянства", - сказав Маргвелашвілі.

За його словами, він не критикує колишнього президента і "не входить з ним у полеміку, оскільки країна має жити майбутнім".

Як зазначається, згідно із законом, громадянство Грузії іноземцям і людям без громадянства надає президент Грузії на підставі особистого звернення.

Проте міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані нещодавно заявила про те, що влада Грузії має намір добиватися екстрадиції Саакашвілі у зв'язку з висунутими проти нього звинуваченнями і співпрацювати для цього з Україною і США.

Як вже повідомлялося, Цулукіані відзначила, що якщо Саакашвілі вирішить оселитися в США, то грузинській владі доведеться вести з Вашингтоном переговори про його екстрадицію.

26 липня стало відомо, що Президент Петро Порошенко підписав указ про припинення українського громадянства Саакашвілі. За даними Адміністрації Президента, причина цього рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації при оформленні заяви на громадянство.

Екс-президент Грузії Саакашвілі отримав українське громадянство згідно з указом президента України наприкінці травня 2015 року. Він очолював Одеську обласну державну адміністрацію півтора року - з 30 травня 2015 року до 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про свою відставку.

У Грузії Саакашвілі звинувачується в чотирьох кримінальних справах, у тому числі в розтраті бюджетних коштів і перевищенні службових повноважень.

Читайте також: Саакашвілі обіцяє повернутися в Україну, але коли - не каже

Сам Саакашвілі повідомив, що наразі перебуває в США на підставі робочої і туристичної віз, які "ще певний час діятимуть". У той же час він наголосив, що не планує користуватися захистом інших країн і має намір боротися за можливість повернутися до України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-