The Washington Post перевірила факти звинувачень Трампа щодо України

The Washington Post перевірила факти звинувачень Трампа щодо України

Укрінформ
Справжній новий скандал спалахнув навколо України у Вашингтоні зранку вівторка: президент Трамп відкрито звинуватив Київ у саботажі його президентської кампанії на користь Гілларі Клінтон, повторивши попередні заяви Білого дому, але видання The Washington Post провело перевірку фактів, наголошуючи на помилковості цієї версії.

Публікація газети вийшла на три години раніше дописів президента у Твітері, але поки не зрозуміло, чи вона спонукала Трампа висловити свої звинувачення на адресу України.

"Чи є контакти Національного комітету Демократичної партії з українською стороною подібними до тих, що Трамп мав з Росією? Кілька представників Білого дому заявляють, що зв'язок (кампанії – ред.) Клінтон з Посольством України перебувають в одній площині разом із зустріччю Дональда Трампа-молодшого з російським адвокатом. Але це не так", - йдеться в публікації The Washington Post.

У статті, зокрема, згадуються заяви офіційного представника Білого дому Сари Сандерс, а також адвоката президента Джея Секулова в інтерв'ю CNN. Обидва наголошували на тому, що українська сторона допомагала демократам збирати компромат на кампанію Трампа. Однак і Сандерс, і Секулов пов'язували це питання з новими подробицями розслідування спецпрокурора Мюллера, у яких фігурував старший син Трампа, зустрівшись у червні минулого року з російськими представниками, які пообіцяли йому компромат на Гілларі Клінтон для того, щоб допомогти батькові виграти вибори.

В Білому домі апелюють до давньої статті Politico, опублікованої ще в січні. У ній, зокрема, згадується Александра Чалупа – американка українського походження, яка працювала консультантом у Національному комітеті демократичної партії під час виборів. Журналісти Politico стверджували, що вона збирала компромат на Пола Манафорта, керівника президентської кампанії Трампа, який до цього раніше вів кампанію проросійського президента України Віктора Януковича та мав зв'язки з Москвою.

Читайте також: Трамп заявив про спроби України саботувати його виборчу кампанію

"Точна роль представників посольства незрозуміла. Чалупа розповіла Politico, що в Посольстві України надали корисні відповіді на її запитання, а також, що посольство працювало з журналістами, які досліджували теми Трампа, Манафорта та Росії", - зазначає WP. Керівництво посольства заперечило таку співпрацю з репортерами, але колишній український дипломат заявив, що йому було доручено допомогти Чалупі в її питанні.

Водночас представники Національного комітету Демократичної партії США спростували заяву Politico, що вони начебто взаємодіяли з Чалупою у зборі матеріалів проти республіканців. Сама ж Чалупа оскаржила статтю Politico на своїй сторінці у Facebook, підкресливши, що зверталася до посольств лише в питаннях програми етнічної взаємодії.

У широкому сенсі історії щодо збору компромату на Клінтон і Манафорта виглядають подібними, зауважує The Washington Post. "Але якщо трохи заглибитися, порівняння стає недоречним. Звичайно, існує також одна принципова відмінність, яка полягає в тому, що Україна вважається союзником США, а Росія – противником", - підкреслює газета.

Роль кампанії Трампа в контексті втручання Росії у вибори в США все ще перебуває під слідством, йдеться у висновках публікації. Досі невідомі всі деталі зв'язків Чалупи з посольством чи демократичним комітетом. "Але те, що ми знаємо на сьогодні, полягає в тому, що в цих двох ситуаціях існують принципові відмінності, і це, безумовно, є досить складним порівнянням", - підсумовує The Washington Post.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-