У Ляшка пропонують поновити вимогу про вищу юросвіту для призначення генпрокурором

У Ляшка пропонують поновити вимогу про вищу юросвіту для призначення генпрокурором

Укрінформ
Депутати від фракції Радикальної партії пропонують скасувати зміни в закон "Про прокуратуру" від травня 2016 року, якими передбачається можливість обрання на посаду генерального прокурора громадянина без вищої юридичної освіти.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав депутат Ігор Мосійчук.

Текст відповідного законопроекту №6763 "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України (щодо вимог до кандидатів на посаду генерального прокурора України)" поки відсутній на офіційному сайті парламенту.

Мосійчук повідомив, що цим законопроектом пропонується скасувати положення чинного законодавства, які набули чинності 12 травня 2016 року, про те, що наявність вищої юридичної освіти не є обов'язковою для генпрокурора.

"Саме тому разом з лідером РПЛ Олегом Ляшком та іншими колегами по фракції Радикальної партії підготували та подали на розгляд парламенту законопроект про скасування змін до законодавства, які свого часу дозволили бути обраним на посаду генерального прокурора України Юрію Луценко", - зазначив Мосійчук.

При цьому він підкреслив, що можливе прийняття законопроекту не матиме наслідків для Луценка.

"Ухвалення відповідного законопроекту не передбачає автоматичного звільнення чинного очільника ГПУ Юрія Луценка, адже законодавство зворотної сили не має, але в майбутньому не дозволить парламенту припуститися вже допущених помилок", - зазначив депутат.

Читайте також: Генпрокурор: скандал і справа державної ваги

Як повідомлялося, 12 травня 2016 року парламент прийняв  законопроект, яким передбачалося, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин, який має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше п'яти років.

Раніше законодавство передбачало наявність вищої юридичної освіти і  стажу роботи в галузі права не менше 10 років для кандидата на цю посаду.

Того ж дня парламент призначив на той час голову фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка генпрокурором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-