Заява Захарченко серйозно не вплине на

Заява Захарченко серйозно не вплине на "Мінськ" - німецький експерт

Заява
Укрінформ
Заява ватажка "ДНР" Олександра Захарченка у вівторок про створення держави "Малоросія" не матиме серйозного впливу на Мінський процес.

Таку думку кореспондентові Укрінформу в Німеччині висловила експерт берлінського Фонду науки і політики (SWP) по Мінському процесу Сюзан Стюарт.  

"Не думаю, що це призведе до якихось серйозних наслідків для Мінського процесу", - заявила Стюарт.

Вона визнала, що була "дуже здивована" зробленою заявою, у зв'язку з тим, що сепаратисти в Луганську фактично відмовилися від того, що є частиною цього плану.

"Це дуже дивно, що Захарченко говорить за всіх, тоді як це, схоже, не було скоординовано. Дивно, з одного боку, але з іншого, дуже типово - імпульсивні рішення без поради з іншими", - говорить експерт.

Стюарт наголошує, що сепаратисти не робитимуть нічого такого, що б реально поставило під загрозу їх відносини з Росією, їх контакти в РФ, від якої вони абсолютно залежні для подальшого існування "республік": з точки зору фінансів, особливо, але і з точки зору інших ресурсів, до того ж, росіяни, очевидно, дуже щільно задіяні в управлінні цими районами, говорить експерт. Вона додає, що "Захарченко точно повинен був усвідомлювати, що він не сильно ризикує, роблячи цю заяву".

Що ж до реакції офіційного Берліна, який "очікує, що Росія негайно засудить цей крок", то, як нагадала експерт, з боку Німеччини і Франції, Нормандського формату, було багато закликів до Росії проявити більше ініціативи в тому, щоб гарантувати імплементацію Мінського процесу, дотримуватися перемир'я і відвести важкі озброєння.

"І вони не зробили нічого насправді, тому я не бачу причин, чому нинішній випадок має стати винятком", - говорить співрозмовниця агентства.

Читайте також: Гризлов: Заява Захарченка "не вписується у мінський процес"

Вона вважає, що "Захід не має насправді серйозних інструментів для того, щоб сильно стимулювати Росію до більшого конструктиву в цьому процесі".

В цілому ж, зазначила Сюзан Стюарт, заява від 18 липня - ще одне свідчення того, що регіон стає дедалі більше відірваним від України.

Як повідомлялося, ватажок "ДНР" Олександр Захарченко заявив про створення нової держави "Малоросія". На сайті донецьких бойовиків йдеться, що рішення нібито прийняли представники "ДНР", "ЛНР" та "19 регіонів України". Натомість у так званій "ЛНР" заявили, що не брали участі в "засіданні щодо створення Малоросії" і не входитимуть в цю "державу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-