Антикорупційний суд: у Transparency здивовані

Антикорупційний суд: у Transparency здивовані "поступками" Юнкера

Укрінформ
Transparency International Україна категорично проти створення антикорупційних палат при існуючих судах і наполягає на безальтернативності запровадження системи антикорупційних судів.

Про це йдеться у заяві організації. 

"Україні необхідний лише антикорупційний суд. Представництво глобальної мережі упевнене, що альтернативи Вищому антикорупційному суду та системі незалежних антикорупційних судів для України немає", - йдеться у документі.

У Transparency International Україна нагадали, що сьогодні президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що погоджується "на створення антикорупційної палати в рамках Верховного суду", і комісія вже повідомила Президентові Петру Порошенку про "проміжний варіант вирішення проблеми". 

Читайте також: ЄС більше не наполягає на окремому антикорупційному суді в Україні - Юнкер

"ТІ Україна дивує така заява Жан-Клода Юнкера. Організація переконана, що українська влада ввела в оману європейських партнерів, переконавши їх у тому, що створення антикорупційних палат замість незалежних судових інституцій є швидким та ефективним вирішенням проблеми судочинства в Україні", - зазначили в організації. 

На переконання виконавчого директора ТІ Україна Ярослава Юрчишина, палати при існуючих судах будуть залежними і керованими зовні. "Вони не просто провалять завдання щодо справедливого покарання за корупційні злочини, а й стануть надійним інструментом у руках хабарників. Адже палати формуватимуться, власне, з тих суддів, що на цей час затягують та розвалюють справи, які подає Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)", - вважає він.

В організації також нагадали, що в Україні вже закладена законодавча база для створення незалежного антикорупційного судочинства, зокрема, оновлений закон "Про судоустрій і статус суддів" уже передбачає створення Вищого антикорупційного суду України. 

Насамкінець Transparency International Україна закликала українську владу не займатися окозамилюванням європейських партнерів, а сфокусуватися на створенні антикорупційного суду, як це передбачено законом із урахуванням запропонованих елементів. "Також організація просить європейських партнерів бути системними у своїх вимогах і не йти на поступки. Адже їх наслідками можуть стати не реформи, а їх імітація", - резюмували в ТІ Україна.

Як повідомляв Укрінформ, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за результатами саміту Україна-ЄС заявив, що Євросоюз не наполягає на створенні спеціалізованого антикорупційного суду і як проміжний варіант згоден на антикорупційну палату в рамках існуючої судової системи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-