Геращенко закликала ЄС негайно ввести санкції проти всіх росіян у списку Сенцова

Геращенко закликала ЄС негайно ввести санкції проти всіх росіян у списку Сенцова

Укрінформ
Євросоюз має вимагати від Путіна звільнення Олега Сенцова і всіх українських заручників, а також негайно ввести санкції проти всіх росіян, причетних до незаконного утримання наших громадян у тюрмах і на окупованих територіях.

З таким зверненням від українського парламенту виступила на початку його засідання  перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у 41-ий день народження Олега Сенцова.

"Сьогодні в Києві відкривається саміт Україна-ЄС. Це звернення всього українського парламенту до наших європейських друзів і партнерів з вимогою так само виконувати зобов'язання перед Україною і вимагати від Путіна негайного звільнення Олега Сенцова, а також усіх його колег, яких Путін сьогодні утримує у в'язниці", - наголосила Геращенко.

Звертаючись до європейських партнерів, вона підкреслила, що права людини - понад усе.

"Три роки незаконно утримуються громадяни України в російських тюрмах і на окупованих територіях. Ми закликаємо Європейський Союз негайно ввести санкції проти всіх тих людей, росіян, які внесені в список Сенцова, що переданий українською владою до Європейського Союзу, всіх ефесбешників, суддів, всіх силовиків російських, які причетні до незаконного утримання українських громадян. Ми просимо Європейський Союз негайно долучитися до нашої боротьби за Олега Сенцова, за Олександра Кольченка, за нашого колегу Сущенка, за десятки кримських татар, за сотні українців, яких утримують на окупованих територіях", - закликала перший заступник Голови Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні святкує свій день народження український режисер, політичний в’язень Олег Сенцов, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму "Гамер" (2012).  Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ "Молодість" та мінському фестивалі "Листопад". Свій другий фільм "Носоріг" Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революція Гідності. Режисер був активним учасником "Автомайдану". У рідний Сімферополь Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же підключився до діяльності активістів, що підтримували рух "За єдину Україну". 11 травня 2014 року  Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи. 

З вимогою звільнення Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія, кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно. 

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії. 

Читайте також: День народження Сенцова: у Маріїнському парку відбудеться акція

Наразі українська влада та світове співтовариство роблять усе можливе, аби український кінорежисер повернувся на батьківщину. 16 березня 2017 року Європарламент прийняв резолюцію "Політичні в’язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму". У тексті резолюції міститься перелік з 30 громадян України,  які "незаконно утримуються" в тюрмах на території РФ, серед них – Олег Сенцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-