У Клімкіна здивовані звинуваченнями Держдуми РФ щодо

У Клімкіна здивовані звинуваченнями Держдуми РФ щодо "блокади" Придністров'я

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України здивоване безпідставними звинуваченнями Держдуми Росії на адресу української та молдовської сторін у нібито блокаді Придністровського регіону Республіки Молдова.

Про це повідомляється на сайті МЗС.

"Міністерство закордонних справ України з подивом сприйняло заяву Державної думи Федеральних Зборів РФ від 7 липня, в якій містяться безпідставні звинувачення на адресу української та молдовської сторін, зокрема, у нібито блокаді Придністровського регіону Республіки Молдова", - йдеться у коментарі відомства.

Як зазначили в МЗС, насправді Придністровський регіон Республіки Молдова користується всіма перевагами режиму Зони вільної торгівлі СНД і Зони вільної торгівлі між Молдовою і Євросоюзом. Зокрема, експорт виробленої в Придністров’ї продукції в Україну збільшився з $51 млн у 2015 році до $61 млн у 2016 році й продовжує зростати в поточному році.

Ще одним прикладом відвертої маніпуляції у зовнішньополітичному відомстві назвали звинувачення з боку російської сторони у начебто затягуванні проведення чергового раунду переговорів у форматі "5+2",  оскільки саме тираспольська адміністрація відхилила нещодавню пропозицію щодо організації Баварської конференції, де планувалося обговорити майбутній порядок денний переговорів та строки їхнього проведення.

Читайте також: Молдова називає брехнею звинувачення Москви в блокаді Придністров'я

У МЗС підкреслили, що позиція України незмінно полягає у необхідності мирного врегулювання на основі фундаментальних принципів міжнародного права, зокрема поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів. "Це повною мірою стосується процесу придністровського врегулювання", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Насамкінець у МЗС закликали Російську Федерацію припинити деструктивні дії та нарешті надати дієве сприяння переговорному процесу в форматі "5+2" в інтересах населення обох берегів Дністра, у тому числі шляхом виконання взятих Москвою за підсумками Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року на себе зобов’язань та виведення своїх військ з Придністровського регіону Республіки Молдова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-