Йованович заявила, що судова реформа в Україні серйозно непокоїть США

Йованович заявила, що судова реформа в Україні серйозно непокоїть США

Укрінформ
Стан впровадження судової реформи і безкарність корупції в Україні викликають серйозне занепокоєння Штатів і були однією з тем обговорення під час недавнього робочого візиту Президента України до США.

Про це у виступі на Міжнародній конференції «Україна-ЄС: інтеграція у мінливому світі» заявила посол США в Україні Марі Йованович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час поїздок по Україні я дуже часто чую про занепокоєння, яке викликає те, що відбувається у секторі юстиції і правосуддя, а також про корупцію, яка залишається не покараною, і всі питають, ну скільки ж це може тривати. Це було темою обговорення і в тому числі у Вашингтоні", - сказала Йованович.

Вона додала, що про відсутність верховенства права в Україні, незахищеність прав інвесторів та жахливі рейдерські атаки пишуть не тільки українські, а й європейські та американські ЗМІ.

Посол зазначила, що у 2016 році було створено законодавчу основу для судової реформи, нині в Україні триває її впровадження, зокрема відбувається процес відбору суддів до Верховного суду. За словами Йованович, ця тема дуже важлива, тому їй треба приділяти належну увагу, оскільки у всіх має бути впевненість у чесності й прозорості процесу відбору та моральних якостях і кваліфікації обраних суддів.

"Дуже важливо, щоб люди, яких оберуть до Верховного суду, мали найвищу кваліфікацію та відповідали високим етичним стандартам. Зараз комісія обирає 120 кандидатів. Але з нашої точки зору і, напевно, з точки зору інших: якщо у цьому раунді (відбору - ред.) не вдасться знайти кандидатів з найвищими професійними та моральним якостями, то, може, тоді варто провести другий раунд, про що, до речі, вже говорять", - зауважила Йованович.

Вона акцентувала, що це призначення у найвищий судовий орган є пожиттєвим, тож потім ухвалене рішення не можна буде змінити або зробити це буде дуже важко.

Йованович також підкреслила, що питання чесності суддів також буде ключовим аспектом і при створенні Антикорупційного суду, оскільки за інформацією новостворених антикорупційних органів, 60% відкритих ними справ зупиняються в судах. На її думку, оскільки Антикорупційний суд матиме виключну юрисдикцію над тими справами, які передають НАБУ і САП, процес реформ в Україні піде швидше.

"Я вірю, що відбір чесних суддів до Верховного суду і створення Антикорупційного суду є першим кроком до відновлення довіри українців до судової влади. Це дуже важливо", - резюмувала посол США.

Як повідомляв Укрінформ, 7 листопада 2016 року ВККСУ оголосила конкурс на 120 посад суддів у новому Верховному суді України. Із них 30 посад - у Касаційному адміністративному суді, 30 - у Касаційному господарському суді, 30 - у Касаційному кримінальному суді і ще 30 - у Касаційному цивільному суді.

Відповідно до змін до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, вищим судом України має стати створений заново Верховний суд у складі не більше ніж 200 суддів. Натомість Вищий господарський, Вищий адміністративний та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ - ліквідуються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-