Посла України викликали до МЗС Білорусі

Посла України викликали до МЗС Білорусі

Укрінформ
Ігоря Кизима викликали в понеділок до МЗС Республіки Білорусь у зв'язку з його висловлюваннями в ЗМІ щодо навчань «Слов'янське братство-2017».

Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС Білорусі.

«Послу України було вказано на те, що зроблені ним заяви не відповідають високому рівню дружніх відносин між Республікою Білорусь і Україною, є некоректними і містять необгрунтовані звинувачення Республіки Білорусь у недотриманні заходів довіри і безпеки в регіоні ОБСЄ», - йдеться в повідомленні.

У МЗС Білорусі також заявили, що «увагу посла було звернуто на те, що навчання «Слов'янське братство-2017» були проведені у повній відповідності з нормами міжнародного права і зобов'язаннями Білорусі в рамках ОБСЄ». При цьому запрошення військових аташе, в тому числі України, на дані навчання були виключно жестом доброї волі з білоруської сторони, що свідчило про високу транспарентність заходу, стверджують у білоруському зовнішньополітичному відомстві.

«Білорусь у повній відповідності з ініціативою глави нашої держави про створення «паску  добросусідства» незмінно демонструвала щодо своїх українських сусідів військову довіру та відкритість. На наше запрошення військові спостерігачі України, як і інших сусідніх держав, спостерігали за активними фазами всіх основних військових навчань - від «Неман- 2001» і до «Захід-2013». Важливо врахувати, що в повній відповідності з нашими міжнародними зобов'язаннями ми могли б не запрошувати на них іноземних представників», - йдеться в повідомленні МЗС Білорусі.

У білоруському МЗС також стверджують, що «в рамках зазначених Віденських документів у цей період Україна жодного разу не запрошувала військових спостерігачів з Білорусі для спостереження за найбільшою військовою діяльністю, що проводиться на українській території». «Крім того, представники апарату військового аташе Республіки Білорусь в Україні з 2013 року не запрошувалися ні на одні військові багатонаціональні або національні навчання, що проводяться на українській території», - заявляють у зовнішньополітичному відомстві країни.

Водночас у МЗС підкреслили, що білоруська сторона розраховує на продовження конструктивного діалогу в сфері оборони та безпеки в регіоні.

Раніше Кизим заявив, що на останніх білорусько-російсько-сербських навчаннях «Слов'янське братство-2017» спостерігачі змогли побачити тільки «театралізовану виставу», а самі навчання пройшли без міжнародного спостереження.

Навчання «Слов'янське братство -2017» відбулися на початку червня на Брестському полігоні. У навчаннях взяли участь близько тисячі військовослужбовців, було задіяно понад 150 одиниць техніки.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-