Ситник розповів, як Розенблат і Поляков маскували

Ситник розповів, як Розенблат і Поляков маскували "бурштинові схеми"

Оновлено
Укрінформ
Розенблат і Поляков планували організувати видобуток бурштину під виглядом рекультивації земель у Рівненській, Житомирській та Волинській областях.

Про це поінформували під час спільної прес-конференції директор НАБУ Артем Ситник і очільник САП Назар Холодницький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Згідно схеми, під виглядом рекультивації земель на певних ділянках Рівненської і Житомирської областей планувався практично видобуток бурштину з подальшим його продажем через офшорну фірму, засновником якої була сестра народного депутата Розенблата», - сказав Ситник.

Він зазначив, що детективи НАБУ під прикриттям у співпраці з ФБР США близько року працювали над розслідуванням цієї кримінальної справи. Правоохоронці вдавали себе за представників компанії-нерезидента «Фуджейра» з Об'єднаних  Арабських Еміратів, яка хотіла зайнятися видобутком бурштину на території України.

«Це була агентурна операція без прив'язки до якоїсь конкретної особи. Просто було поставлено завдання знайти спосіб видобутку бурштину. Через деякий час народні депутати самі з'явилися в полі зору і запропонували свої послуги щодо реалізації схеми незаконного видобутку бурштину шляхом внесення законопроектів», - зазначив Ситник.

За його словами, за реєстрацію законопроектів народні депутати отримали 15 тисяч доларів, однак не змогли забезпечити їх ухвалення в парламенті, тому паралельно реалізували схему з видобутку бурштину під виглядом рекультивації земель, доки мали бути ухвалені ці законопроекти.

Загалом депутати отримали від фірми «Фуйджера» 300 тисяч доларів. Зокрема, 15 тисяч було отримано за реєстрацію законопроектів про легалізацію бурштину та інша сума - 200 тисяч доларів - була отримана охоронцем Розенблата вчора в столичному ресторані «Три виделки» і ще 85 тисяч отримали раніше як передоплату.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи причетне керівництво Держлісагентства до цієї схеми, Ситник сказав: «На сьогоднішній день таких даних немає, оскільки якихось активних дій з боку народних депутатів щодо впливу на цих осіб зафіксовано не було. Але була обіцянка впливати на цих осіб, а для цього були отримані грошові кошти».

Водночас очільник СПА Холодницький уточнив, що в матеріалах кримінальної справи фігурує наказ Держлісагентства від 21.04.2017 «Про затвердження переліку земель лісогосподарського призначення, у межах яких є частини, які порушені внаслідок видобування бурштину і потребують рекультивації», який підписаний заступником голови відомства Володимиром Бондарем. 

Як повідомлялось, напередодні було затримано охоронця народного депутата від БПП Розенблата під час одержання хабара в сумі 200 тис. дол. за вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину.

За даними НАБУ, депутати Розенблат та Максим Поляков з метою отримання неправомірної вигоди лобіювали необхідні законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже направила до Генеральної прокуратури України для затвердження подання про зняття депутатської недоторканності із Розенблата і Полякова.

Загалом в рамках розслідування кримінальної справи щодо організації незаконного видобутку бурштину підготовлено шість підозр - двом народним депутатам, двом охоронцям депутата Розенблата, одному помічнику депутата Полякова, а також голові секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання «Депутатський контроль».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-