Нормандська зустріч: Україна пропонувала оголосити десяту

Нормандська зустріч: Україна пропонувала оголосити десяту "тишу" на Донбасі

Укрінформ
Тривале перемир'я на Донбасі можливо тоді, коли про це розпорядиться особисто російський президент.

Про це журналістам у Берліні після переговорів у "Нормандському форматі" у вівторок сказав глава української делегації, перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Сьогодні була пропозиція української сторони оголосити черговий (десятий) режим тиші, але попросити або вимагати (як завгодно можна називати) від російської сторони, щоб президент Путін особисто наполягав. Ми думаємо, його послухаються", - сказав Пристайко.

Він нагадав, що самим ефективним і тривалим з попередніх 9 режимів тиші був той, коли 2 роки тому, перед 1 вересня Путін "окремо, персонально" сказав про це, і його "чомусь" послухалися.

Пристайко зазначив, що основний месидж української сторони на переговорах був у тому, що треба перш за все припинити стріляти, вбивати людей. "Це наша принципова позиція", - підкреслив він, визнавши при цьому, що французькі та німецькі партнери інколи намагаються в деяких моментах "підштовхнути Україну до виконання деяких речей, які не стоять на перших місцях у нашому списку завдань".

Основне ж завдання зустрічі 30 травня в Берліні було заслухати доповіді про діяльність 4 "мінських" робочих груп. Їх керівники, а також спецпредставник ОБСЄ по Україні (голова Тристоронньої контактної групи) Мартін Сайдік, також взяли участь у переговорах.

За словами Пристайка, на сьогоднішній зустрічі в Берліні сторони спробували знайти рішення питань, на які "застрягли" робочі групи в Мінську: "Ми обговорили всі проблеми й спробували їм (групами) знайти шлях там, де завершується компетенція ОБСЄ. Це і є основна мета нашого механізму".

Дипломат вважає, що найреальніше зараз розраховувати на прогрес у хворобливому для всіх питанні обміну заручниками. Пристайко нагадав, що в Україні була проведена верифікація по тюрмах.

До цього була певна недовіру, але тепер, зазначив заступник міністра, "ми вважаємо, що ця робота дозволить зняти всі останні перепони для обміну "всіх на всіх".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-