Нардепи відправили на друге

Нардепи відправили на друге "коло" законопроект про комунальні тарифи

Укрінформ
Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект 1581-д "Про житлово-комунальні послуги".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за таке рішення проголосували 232 депутати.

Предметом регулювання цього законопроекту є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають в процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Як було зазначено у порівняльній таблиці законопроекту до другого читання, споживач комунальних послуг має право, зокрема, на зменшення у встановленому законодавством порядку  розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їх якості.

Крім того, споживач також має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Споживач також може у встановленому законодавством порядку відключитися від систем централізованого теплопостачання та постачання гарячої води.

Законопроект передбачає, що ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Законопроектом також встановлено, що вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно  за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.

В законопроекті міститься норма про те, що "споживачі сплачують відповідним виконавцям комунальних послуг плату за клієнтське обслуговування".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, під час обговорення депутатам роздали іншу порівняльну таблицю до законопроекту, зі змінами. Депутат від "Батьківщини" Іван Крулько звернувся у зв'язку з цим до голови парламенту про неприпустимість таких змін.

У свою чергу, віце-прем'єр Генадій Зубко запропонував компромісний варіант - повторне друге читання.

Один з авторів законопроекту Олена Бабак від "Самопомочі" наголосила, що після ухвалення законопроекту має скласти депутатські повноваження. "Так, я піду з парламенту", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-