Контактна група у Мінську сьогодні говоритиме про звільнення заручників

Контактна група у Мінську сьогодні говоритиме про звільнення заручників

Укрінформ
У столиці Білорусі у понеділок відбудеться чергова зустріч Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України.

Про це повідомляє Укрінформ.

За словами представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірини Геращенко, одним із головних питань буде розгляд результатів верифікації списків для розблокування процесу звільнення заручників.

«15 травня відбудеться чергова зустріч в Мінську, і для нас вона буде дуже важливою з точки зору, що Україна наполягає, щоб основним питанням як в гуманітарній підгрупі, так і в Тристоронній контактній групі було заслухано інформацію про проведення процедури верифікації. Тобто опитування тих осіб, які здійснили злочини проти держави Україна, але яких ми в рамках законодавства через процедуру помилування можемо звільнити, передати заради звільнення наших заручників», - сказала Геращенко журналістам 11 травня.

За її словами, в заручниках на території Донецької і Луганської областей залишається 128 громадян України. 

Натомість інша сторона подає списки з понад 600 осіб з вимогою їх звільнити для розблокування процесу звільнення заручників. Причому, за словами Геращенко, серед цих осіб є майже 300 тих, хто здійснив злочини проти держави Україна, але вони не хочуть повертатися на окуповані території.

Геращенко додала, що в цьому списку з 640 осіб російська сторона вимагає амністії 62 осіб - тих, кого за українським законодавством не можна помилувати за надважкі злочини. 

Наприкінці минулого тижня Геращенко повідомила про завершення верифікації осіб, які здійснили злочини проти України, але яких можна, згідно із законодавством, помилувати, заради звільнення українців, що їх незаконно утримують на окупованих територіях.

Як повідомлялося, попередня зустріч Тристоронньої групи відбулася у Мінську 26 квітня. Її учасники домовилися про якнайшвидшу верифікацію списку заручників, які не хочуть переміщатися в ОРДЛО. Також на засіданні Тристоронньої контактної групи заслухали попередню інформацію глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрула Апакана про хід розслідування трагічного інциденту, що стався з патрулем місії 23 квітня 2017 року у Луганській області. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-