Геращенко назвала головну тему зустрічі у Мінську 15 травня

Геращенко назвала головну тему зустрічі у Мінську 15 травня

Укрінформ
Чергова зустріч в Мінському форматі в столиці Білорусі відбудеться 15 травня і одним з головних питань буде питання верифікації списків для розблокування процесу звільнення заручників.

Про це журналістам заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"15 травня відбудеться чергова зустріч в Мінську і для нас вона буде дуже важливою з точки зору, що Україна наполягає, щоб основним питанням як в гуманітарній підгрупі, так і в Тристоронній контактній групі було заслухано інформацію про проведення процедури верифікації. Тобто, опитування тих осіб, які здійснили злочини проти держави Україна, але яких ми в рамках законодавства через процедуру помилування можемо звільнити, передати заради звільнення наших заручників", - сказала Геращенко.

За її словами, в заручниках на території Донецької і Луганської областей залишається 128 громадян України. Натомість, інша сторона подає списки з понад 600 осіб з вимогою їх звільнити для розблокування процесу звільнення заручників.

Причому, за словами Геращенко, серед цих осіб є майже 300 тих, хто здійснив злочини проти держави Україна, але вони не хочуть повертатися на окуповані території.

Наразі, за словами Геращенко, досягнуто домовленості, що відмови мають засвідчити представники ОБСЄ і в ці дні завершується процедура верифікації.

Вона підкреслила, що в цьому процесі активно задіяні Служба безпеки України, Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, це відбувається під координацією ОБСЄ, також в цій групі є кілька жінок-матерів, затриманих за злочини проти держави Україна.

Перший віце-спікер висловила сподівання, що до 15 травня процедура верифікації буде завершена.

Геращенко додала, що в цьому списку з 640 осіб російська сторона вимагає амністії 62 осіб - тих, кого за українським законодавством не можна помилувати за надважкі злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-