Люстрація в Україні відбулася на 98% - голова департаменту Мін'юсту

Люстрація в Україні відбулася на 98% - голова департаменту Мін'юсту

Укрінформ
Система влади в Україні відповідно до закону про люстрацію очищена вже на 98%.

Про це заявила голова департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Анастасія Задорожна в інтерв'ю DW

"Люстраційна перевірка у вищих органах влади проводилася децентралізовано. Генпрокуратура, МВС, СБУ, Міністерство оборони, суди, Мін'юст - усі державні органи та органи місцевого самоврядування мали самостійно перевірити своїх працівників. ...Потім ці держструктури та органи самоврядування проводили ще й свої внутрішні перевірки. І вже останньою була інспекція результатів люстрації нашим департаментом. Можу сказати, що влада очищена на 98 відсотків", - зазначила вона.

За словами Задорожної, на початку роботи департаменту були визначені приблизно п'ять тисяч осіб, до яких мала би бути застосована заборона на обіймання посад. На сьогодні ж у реєстрі - 935 осіб, оскільки частина таких посадовців потрапила під автоматичну люстрацію, а частина пішла за власним бажанням ще до її початку. Хоча є й випадки, коли суди своїми рішеннями виводили деякі посади з-під дії статей закону, і тоді чиновники зберігали свої посади, зазначила керівник департаменту.

У цьому зв'язку вона наголосила, що "є багато прикладів, коли суди блокували повернення на посади тих службовців, які зганьбили себе", проте, на її переконання, реформа судів, що вже розпочалася, дуже потрібна. Зокрема, зараз іде відбір кандидатів до Верховного суду. 

"Контроль з боку громадськості веде Громадська рада доброчесності, яка перевіряє роботу суддів і надає свої висновки Вищій кваліфікаційній комісії. І преса стежить за ходом перевірки. Можливо, це не дуже швидкий процес, але він іде, і я сподіваюся на якісний відбір суддів", - заявила Задорожна.

Фото: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-