Новий посол України в Білорусі: Я не довіряю росіянам

Новий посол України в Білорусі: Я не довіряю росіянам

Укрінформ
Під час нещодавньої зустрічі Президентів України і Білорусі Петра Порошенка і Олександра Лукашенка на Чорнобильській АЕС обговорювалася тема російсько-білоруських навчань "Запад-2017".

Про це розповів в інтерв’ю Радіо Свобода новий посол України в Білорусі Ігор Кизим.

"Так, щодо цієї теми була зроблена заява під час зустрічі Олександра Лукашенка з Петром Порошенком на Чорнобильській АЕС. Очевидно, розмова була там під час першої частини їхньої зустрічі 26 квітня; вони обговорювали це питання на Чорнобильській атомній станції, коли розмовляли вперше в такому форматі", - зазначив дипломат.

За його словами, "питання безпеки, очевидно, були присутні на зустрічі, і ті запевнення, які дав президент Білорусі, очевидно, задовольнили нашого президента, і він публічно про це оголосив".

"Якщо ж хочете мою особисту думку з цього приводу, то я скажу, що відтоді, як я приїхав сюди, я розмовляв з багатьма представниками дипломатичного корпусу, з деякими експертами про те, що це і для чого тут буде відбуватися. Моє враження, що, можливо, це, перш за все, питання самої Білорусі. Ми віримо тому, що сказав Олександр Григорович Лукашенко. Ним була чітко проголошена позиція, що ніколи білоруська земля не стане плацдармом для агресії проти України", - каже Кизим.

"На мою думку, проблема тут не в Білорусі. Як фахівець, який мав стосунок до перших подій, пов'язаних з агресією Росії проти України, я переконаний, що тут головне питання – наскільки Росія може дотримуватися своїх слів. Якщо Росія тепер каже, що вона привезе сюди свої війська і вивезе їх звідси, то я скажу на це словами Станіславського, що я в це, можливо, не вірю. Це швидше питання, адресоване Росії. Якщо у білоруської сторони є таке бачення, що Росія поводитиметься коректно в цій ситуації (привезе сюди війська і вивезе їх), то я вірю словам президента Лукашенка. Але я росіянам не довіряю. Адже з самого початку агресії проти України з їхнього боку була суцільна брехня, дезінформація, і те, що ми маємо зараз, – це ситуація, створена абсолютно через те, що Росія поводила себе некоректно, неправильно", - додає посол.

Відповідаючи на запитання, чи впевнений він у тому, що загрози неповернення російських військ з території Білорусі і їхньої агресії щодо України немає, Кизим заявив: "У мене до кінця є впевненість, що в цьому запевнив Олександр Лукашенко".

"Є загальне угруповання військ Росії і Білорусі, воно працює. Хто ним командує? Мабуть, два президенти. З іншого боку, якщо розглядати з військової точки зору, то я не бачу необхідності в цьому. Навіщо формувати плацдарм в Білорусі, коли біля кордонів України стоїть потужне російське угруповання (в Брянській області, наприклад)? Питання розгортання військ – це не питання використання білоруської території, скажімо так. Це будь-який військовий вам скаже. Це швидше питання про безпеку самої Білорусі", - наголосив дипломат.

Раніше секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявляв, що Росія може використати спільні з Білоруссю навчання "Запад-2017" для підготовки до наступальної операції. При цьому не виключено, що після активної фази навчань російський контингент може залишитися на території Білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Москва і Мінськ мають намір провести маневри, в яких, на думку деяких членів НАТО, можуть брати участь до 100 000 солдатів і які стануть найбільшими з 2013 року навчаннями такого роду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-