Для місцевого самоврядування треба створити систему підготовки кадрів - Куйбіда

Для місцевого самоврядування треба створити систему підготовки кадрів - Куйбіда

Укрінформ
Започатковуючи реформу місцевого самоврядування, треба створити систему підготовки та перепідготовки кадрів. 

На цьому в інтерв'ю Укрінформу наголосив президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда.

"Адміністративно-територіальна реформа багатоаспектна. І її треба реалізовувати одночасно на різних рівнях і на різних швидкостях. Об’єднуючи територіальні громади, ти маєш розуміти, що завтра туди оберуть нових людей, що треба буде сформувати виконавчі органи цих територіальних громад. Якщо ти делегував чи передав повноваження від державної влади органам місцевого самоврядування, це означає, що людей, які будуть реалізовувати ці повноваження, треба навчити їх реалізовувати, адже дотепер вони взагалі не мали такого досвіду, навіть працюючи в органах місцевого самоврядування", - сказав президент НАДУ.

За його словами, започатковуючи реформу місцевого самоврядування чи адміністративно-територіальну реформу, треба спочатку створити систему підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації службових осіб місцевого самоврядування, а вже тоді запускати процес реформ. "У такому разі, коли ми сформуємо об’єднані територіальні громади, оберемо представницький орган, а він сформує виконавчий орган, то наберемо туди людей підготовлених, бо перед тим подбали про це. А на сьогодні часто виходить така ситуація: обрали найкращого серед нас головою громади, ми йому довіряємо, гарний чоловік. Але він не має належної освіти, він ніколи не управляв, а, відповідно до закону про місцеве самоврядування, він є найвищою посадовою особою місцевого самоврядування. Він виконує частину делегованих державою функцій і підпорядкований по вертикалі державній адміністрації. Тобто, він не тільки представницькі функції виконує, але він виконує і державні функції, а там потрібні спеціальні знання та уміння, яких він не має. І це означає, що ми фактично обрали людину, на яку назавтра відкриють кримінальну справу за порушення законів, або неправильне використання коштів і т.д.", - наголосив Куйбіда.

Він при цьому відзначив, що на сьогодні в Україні немає цензів на виборах, не визначено жодних вимог до тих осіб, які претендують на найвищу посаду в місцевому самоврядуванні. "У нас закон перелічує, що ти мусиш мати такий-то вік, але не каже, що ти повинен мати потрібні знання. Коли йдеться про представницьку владу, то це, напевне, правильно. Але коли йдеться про те, що ми обираємо найвищу посадову особу в органі місцевого самоврядування, то це неправильно, бо вона повинна мати знання. Ми ж із вами йдемо до лікаря, який має відповідну кваліфікацію. Те ж саме має бути і тут", - відзначив президент НАДУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-