Геращенко: Рішення Комітету міністрів РЄ щодо Криму є жорстким і недвозначним

Геращенко: Рішення Комітету міністрів РЄ щодо Криму є жорстким і недвозначним

Укрінформ
Рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо Криму є дуже важливим, оскільки вимагає від Росії припинити порушення прав кримських татар, негайно відновити діяльність Меджлісу і допустити лідерів кримських татар на окупований півострів.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

За її словами, рішення Комітету міністрів РЄ щодо Криму дуже важливе.

"По суті, це перше таке жорстке і недвозначне саме рішення, а не "занепокоєння" з вимогою до порушника всіх міжнародних принципів - РФ - припинити нівелювання прав кримських татар, негайно відновити діяльність Меджлісу і допустити лідерів кримських татар на окупований півострів", - зазначила Геращенко.

За її словами, також у документі звучить вимога допуску моніторингових місій і комісара з прав людини, які, згідно зі своїм мандатом, повинні моніторити дотримання прав людини і чиї рапорти можуть братися до уваги міжнародними судами.

"Це рішення КМРЄ стало можливим завдяки активній позиції української влади, президента, МЗС, всіх наших дипломатів, багатьох політиків і, звичайно, лідерів кримських татар і правозахисних організацій та наших європейських партнерів", - підкреслила Геращенко.

Вона наголосила, що важливим аргументом стали також проміжні рішення міжнародного суду ООН в Гаазі, постійні апеляції української сторони до генсека РЄ з вимогою тиску на РФ і деокупації Криму.

"На всіх майданчиках ми порушуємо питання Криму, проблему мілітаризації півострова, непорушення прав кримських татар і українців, репресій, політв'язнів, застосування каральної медицини проти лідерів кримських татар, арешти журналістів і "диверсантів". Вода камінь точить. Наша спільна боротьба за Крим рано чи пізно змусить росіян піти звідти з ганьбою. Я в це вірю. І разом з колегами докладу всіх зусиль, аби Крим залишався на порядку денному всіх міжнародних майданчиків. І ключове: Крим на Донбас не міняємо! Росіянам прийдеться віддати Україні і Крим, і Донбас", - наголосила вона.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Комітет міністрів Ради Європи підтримав виконання "кримської" резолюції Генасамблеї ООН. Таким чином, за словами Клімкіна, Комітет міністрів РЄ закликає до повного виконання Резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму, а Рада Європи долучається до виконання цієї резолюції. Він додав, що Комітет міністрів РЄ також запропонував комісару Ради Європи з прав людини розглянути можливість вжиття заходів щодо оцінки ситуації з правами людини в Криму.

Як відомо, Генеральна асамблея ООН 19 грудня 2016 року на 71-й сесії ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». Текст документа внесла українська делегація, на пленарному засіданні про нього висловився заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. З протестом виступив представник Москви. За ухвалення резолюції проголосували 70 країн, ще 77 утрималися, а проти виступили 26 делегацій, серед яких – делегації Росії, Вірменії, Білорусі, Китаю, Індії, Сербії, Узбекину та інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-