Процес у суді ООН може тривати до п’яти років і більше – гаазький експерт

Процес у суді ООН може тривати до п’яти років і більше – гаазький експерт

Укрінформ
Судовий процес у Міжнародному суді ООН за позовом України проти Росії може тривати близько 4-5 років.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив дослідник інституту міжнародного права Asser Instituut у Гаазі Олівір Ріббелінк.

"Спочатку Україна матиме час для підготовки меморандуму, потім Росія матиме той самий час, потім вони мають узгодити часові рамки усних слухань, і тоді суд має прийти до рішення. Тобто це може тривати 4-5 років чи більше", - сказав він.

Експерт нагадав, що винесення тимчасових заходів було першим етапом справи.

За його словами, на наступному етапі суд обговорюватиме з Україною та РФ часові рамки продовження процесу.

"Україна, як сторона, що ініціювала процес, першою передасть свій письмовий меморандум після погодженого періоду часу, наприклад, одного чи двох років. Після цього інша сторона, у цьому випадку Російська Федерація, матиме той самий час дати відповідь. Отже, якщо Україні виділять один чи два роки, РФ також матиме один чи два роки після цього", - сказав він.

Ріббелінк відзначив, що на даному етапі суд встановив, що має prima facie юрисдикцію, щоб розглядати питання тимчасових заходів. Однак, відзначив він, на наступному етапі суд може винести рішення, що не має юрисдикції у справі.

"Може статися, це траплялося в минулому, що, розглядаючи суть справи, її деталі, оскільки до цього моменту суд не розглядав усі деталі, вони вирішать, що не мають юрисдикцію розглядати ці претензії. Це можливо", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Міжнародний суд ООН виніс перше рішення за позовом України проти Росії, яке стосувалося введення тимчасових заходів протягом розгляду справи по суті. Суд  зобов'язав РФ вжити заходів для припинення та недопущення подальших порушень Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації, зокрема утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс, та забезпечити можливість україномовного навчання у школах. Водночас суд відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-