Гаазький експерт: Україна в суді ООН здобула не все, але отримала перевагу

Гаазький експерт: Україна в суді ООН здобула не все, але отримала перевагу

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення Міжнародного суду ООН щодо введення тимчасових заходів не задовольнило всіх пунктів запиту України у справі проти Росії, однак загалом Україна отримала перевагу.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив дослідник інституту міжнародного права Asser Instituut у Гаазі Олівір Ріббелінк.

"На цей час Україна, звичайно, отримала перевагу, що РФ було наказано не погіршувати ситуацію. Власне, обидві сторони мають не погіршувати ситуацію, що дійсно є нагальним відносно ситуації з кримськими татарами та освітою українською мовою. Україна здобула дещо відносно ситуації в Криму. Це не багато, але це щось", - сказав він.

Ріббелінк нагадав, що на даному етапі суд не розглядав справу повністю.

"Україна не отримала того, чого вона хотіла відносно тимчасових заходів щодо конвенції з фінансування тероризму, але вона добилася певних заходів щодо Криму. Це не повністю те, про що просила Україна, але суд вирішив, що певні речі, про які просила Україна, не були нагальними або не стояли як питання на цьому етапі. Однак, ці питання можуть бути порушені пізніше, оскільки справа досі розглядається", - додав він.

Говорячи про Конвенцію щодо фінансування тероризму, щодо якої суд відмовив у запиті України про введення тимчасових заходів, Ріббелінк відзначив, що суд досі може розглядати претензії України, коли перейде до розгляду справи по суті.

"Досі можливо, що коли суд розглядатиме справу по суті більш детально, то він також розглядатиме заяви України щодо ситуації на Сході України, зокрема, збиття літака МН17", - сказав експерт.

Ріббелінк також відзначив, що тимчасові заходи, введені Міжнародним судом ООН, є обов’язковими для виконання.

"У минулому суд постановив, що тимчасові заходи є обов’язковими для виконання. Це означає, що Росія зобов’язана щодо виконання цих заходів, зокрема щодо цих двох пунктів стосовно Меджлісу та української мови в освіті. Це означає, що вони муситимуть це зробити. Якщо вони цього не зроблять, це знову постане в суті справи", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-