Україна має зосередитись на доказах наступних звинувачень проти Путіна - Парубій

Україна має зосередитись на доказах наступних звинувачень проти Путіна - Парубій

Укрінформ
Україна зосередиться на забезпеченні достатньої доказової бази тих звинувачень, які країна висуває проти Росії у Міжнародному суді ООН.

Про це заявив у четвер Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час спільного брифінгу з координатором програми Європейського парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України Пета Кокса і колишнього голови Комітету Європарламенту у закордонних справах Елмара Брока, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю важливим, що суд взяв до розгляду питання України і російської агресії. І вважаю сам факт, що суд взявся за розгляд (цієї справи - ред.), позитивним для України", - сказав керівник парламенту.

Він переконаний, що для України є дуже важливим визнання Міжнародним судом ООН того, що з боку Росії здійснюється тиск на нацменшини в Криму. Тому тепер Україна, за словами Парубія, повинна зосередитися на тому, щоб забезпечити достатню доказову базу "для наступних звинувачень, які Україна висуває проти Росії і Путіна".

"Але сам факт, що цей шлях розпочатий, є важливим і позитивним для України", - підкреслив Голова Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня Міжнародний суд ООН ухвалив рішення про введення тимчасових заходів у справі за позовом України проти Росії у зв'язку із Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд зобов'язав РФ утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах.

Водночас Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

При цьому суд встановив, що має попередню юрисдикцію, так звану prima facie юрисдикцію, у справі за позовом України проти Росії.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-