Ємець готує законопроект про права громадян скаржитись до КС

Ємець готує законопроект про права громадян скаржитись до КС

Укрінформ
Перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець готує окремий законопроект щодо права громадян скаржитись до Конституційного суду.

Про це він сказав у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Законопроект про Конституційний суд не має загальної підтримки в залі з різних причин - комусь із депутатів не подобаються зарплати для суддів, хтось взагалі вважає, що Конституційний суд не потрібен. Одне я знаю точно, конституційна скарга передбачена Конституцією як право кожного громадянина на звернення до КС має запрацювати. Я зараз виокремлю ці статті в окремий законопроект і сподіваюсь, що жоден депутат не знайде аргументів проти", - сказав Ємець.

Він зауважив, що Конституція України передбачає право усіх громадян скаржитись до Конституційного суду, але механізм практично не працює.

"Громадянин хоч і може подати конституційну скаргу, і це відбувається, але Конституційний суд не в змозі розглянути, оскільки спосіб не визначений законом. Тому він такі скарги не розглядає. Поки закону не буде, громадяни будуть позбавлені права на конституційну скаргу", - пояснив нардеп.

Ємець додав, що новий законопроект про Конституційний суд можна зареєструвати під час цієї сесії, але необхідно змінити назву.

"Бюрократичних можливостей для реєстрації нового законопроекту про КС залишається багато", - сказав нардеп.

Як повідомляв Укрінформ, нардепи у понеділок протягом робочого дня розглядали один законопроект про Конституційний суд, але їм забракло голосів для його ухвалення і тому він вважається відхиленим. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-