Якби балтійські країни не були в НАТО, їх вже окупувала би Росія - експерт

Якби балтійські країни не були в НАТО, їх вже окупувала би Росія - експерт

Укрінформ
Країни Балтії давно були б окуповані військами Російської Федерації, якби не були членами НАТО.

Про це заявив директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Григорій Перепелиця під час круглого столу в Укрінформі.

«Ми вже 26 років робимо паузу і дійшли до такого стану, що тепер ми стали жертвою агресії завдяки тому, що увесь час робили паузу. А маленькі балтійські країни паузу не робили, вони з самого початку поставили собі завдання приєднатися до системи колективної оборони, тому що вони дуже чітко розуміли, хто така Росія і який потенціал у цих маленьких країн. Тому вони для себе чітко вирішили, що тільки шляхом колективної оборони можна захистити суверенітет. І я вас запевняю: якщо б вони не були в НАТО, то вони б давно були окуповані російськими військами», - заявив Перепелиця.

Він підкреслює, що жителі будь-якої країни, що опинилася в стані війни, «або самі боронять свою країну, або шукають союзників».

«Двері для України в НАТО відкриті, незважаючи на воєнний конфлікт... А інша справа, що НАТО висуває політичні вимоги. Це закріплено у Вашингтонському договорі: в НАТО приймаються тільки країни з демократичними режимами, країни з авторитарними та клептократичними  режимами не приймаються. От основний критичний критерій», - підкреслив Перепелиця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-