ВР має створити ТСК щодо роботи системи е-декларування - нардеп

ВР має створити ТСК щодо роботи системи е-декларування - нардеп

Укрінформ
Верховна Рада повинна створити ТСК, яка визначить правомірність перемоги в тендері на розробку Єдиного держреєстру декларацій ТОВ "Міранда" та причини бездіяльності адміністратора реєстру – ДП "Українські спеціальні системи".

Також серед завдань тимчасової слідчої комісіі має бути оцінка роботи НАЗК в процесі налагодження роботи системи електронного декларування, завила народний депутат фракції партії "Блок Петра Порошенка" Ірина Суслова, інформує прес-служба політсили.

"Вже другий тиждень поспіль я особисто, мої помічники вдень і вночі намагаємось подати електронну декларацію про доходи, але безрезультатно. Не впевнена, що це вдасться зробити до 1 квітня. Подібна проблема виникає у кожного другого чиновника та депутата. Враховуючи, що з 2017 року кількість декларантів розширилась приблизно до 900 тис. осіб, деклараційний "армагеддон" відчують на власній шкурі не лише нардепи чи високопосадовці, а й сільські депутати та голови, рядові працівники виконкомів місцевих рад, звичайні спеціалісти держустанов", – повідомила Суслова.

За її словами, розробник системи електронного декларування – ТОВ "Міранда" – виграла тендер від Програми розвитку ООН й отримала 2,5 млн грн на розробку дієвого реєстру електронних декларацій. При цьому фірма не входить в список рейтингових ІТ-компаній України, і її доробок обмежується дрібними підрядами.

"Декларування минулого року продемонструвало повну недієздатність системи, розробленої ТОВ "Міранда". Спроби розробника перевести стрілки на хакерські атаки викликають лише сміх, адже серйозна компанія повинна розуміти, що їхній продукт неодмінно будуть атакувати й, відповідно, розраховувати запас міцності системи. Через низку нарікань уряд змушений був розробити "План заходів із забезпечення належного безперебійного функціонування Єдиного державного реєстру", а НАЗК нещодавно браво відрапортувало про модернізацію технічного обладнання. Очевидно, результатом таких модернізаційних заходів і є проникливі поради користувачам спробувати подати декларацію пізніше та постійні повідомлення від НАЗК про те, що сервіс працює надто повільно, хоча реально він не працює взагалі", – наголосила Суслова.

Вона зазначила, що ініціюватиме створення тимчасової парламентської слідчої комісії за участю представників усіх політичних сил, представлених у Верховній Раді.

"Комісія повинна визначити, хто лобіював ТОВ "Міранда" як розробника реєстру електронних декларацій, чи правомірно це підприємство виграло тендер, яким чином були використані виділені кошти й чому система електронного декларування зроблена на примітивному аматорському рівні. Також ТСК мусить з’ясувати, чому адміністратор – Державне підприємство "Українські спеціальні системи" – не здатен налагодити її роботу, а також чому НАЗК жодним чином не пояснює громадськості причини системних збоїв у функціонуванні Електронного реєстру декларацій", – заявила Суслова.

Як повідомляв раніше у вівторок Укрінформ, Єдиний державний реєстр електронних декларацій припинив роботу. На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції  повідомляється, що проводяться технічні роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-