Україна vs Росія: справа у суді ООН налічує понад 800 томів, з них 300 - під грифом

Україна vs Росія: справа у суді ООН налічує понад 800 томів, з них 300 - під грифом "таємно"

Укрінформ
Президент Петро Порошенко зазначив, що позов до Міжнародного суду ООН став першим кроком України для притягнення до відповідальності тих, хто винен у злочинах, скоєних проти українських громадян в анексованому Криму та на Донбасі.

Про це він заявив на зустрічі з представником України в Міжнародному суді ООН в Гаазі, заступником міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Оленою Зеркаль, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, міністром юстиції Павлом Петренком, генеральним прокурором Юрієм Луценком та головою СБУ Василем Грицаком, повідомляє у четвер прес-служба Президента.

Міжнародному суді ООН вся наша команда бореться за справедливе покарання тих, хто винен у смерті тисяч в результаті терористичних атак на українському Донбасі; хто поставляв танки, найсучаснішу артилерію, системи залпового вогню, броньовані машини, боєприпаси, ракети, якими обстрілювали Авдіївку, Краматорськ, Маріуполь, цивільний автобус у Волновасі, збивали МН17 ", - зазначив глава держави.

Він подякував за багатомісячну роботу найкращих юристів з МЗС, Мін'юсту, Генпрокуратури та фахівців Генштабу, Міноборони із підготовки позову України.

"На жаль, ця справа не швидка і це займе навіть не місяці, а роки. Але ми чекаємо, що будуть прийняті відповідні заходи, які дозволять принаймні унеможливити нове постачання зброї, терористів", - зазначив Президент. Він підкреслив, що Україна вимагає зобов’язати РФ закрити неконтрольовану ділянку кордону та припинити усі поставки зброї, техніки, грошей бойовикам на Донбас, а також підготовку на території РФ та відправку в Україну бойовиків, які беруть участь у терористичних актах проти мирного населення.

Українська сторона також наполягає на припиненні утисків українців та кримськотатарського народу в Криму, а також на відновленні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та припиненні дії встановлених обмежень щодо отримання в Криму освіти українською мовою.

"Я – реаліст і не маю жодних ілюзій стосовно позиції Росії та її можливих кроків. Але ми маємо виходити з того, що на нас лежить відповідальність на об’єднанні зусиль всього світу, щоб переконливо довести і притягнути Росію до відповідальності", - наголосив глава держави.

Представник України в Міжнародному суді ООН в Гаазі, заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль подякувала Президенту та командам усіх міністерств за підтримку та спільну роботу в представленні аргументованої позиції України у цій справі. "Це черговий етап і один з елементів притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності", - зазначила вона.

Зеркаль наголосила, що українська делегація має також багато завдань, пов’язаних із захистом українських інвесторів, які втратили свою власність в Криму.

"Ми продовжуємо захист інтересів України відповідно до Морської конвенції і вже в травні відбудуться перші слухання, які будуть присвячені питанням по процедурі", - додала вона.

За її словами, рішення щодо застосовування тимчасових заходів у справі "Україна проти РФ" очікується до кінця квітня. "Для нас буде важливим сам факт ухвалення судом рішення по застосуванню цих тимчасових заходів для захисту українських громадян", - підкреслила вона.

В свою чергу, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справі "Україна проти РФ" зібрано понад 800 томів матеріалів, з них 300 томів під грифом "таємно" і "цілком таємно". Під час підготовки матеріалів до суду було опитано 1400 потерпілих, 2000 свідків, проведено 1800 судових експертиз і здобуто 100 000 одиниць речових доказів. Луценко також повідомив, що ГПУ підготовлені обвинувальні акти, які вже надані ватажкам терористичних організацій і спрямовані до суду.

Фото: Михайло Палінчак

Перше фото: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-