Зеркаль: Справа Україна vs Росія– інтелектуальний виклик для суду ООН

Зеркаль: Справа Україна vs Росія– інтелектуальний виклик для суду ООН

Укрінформ
Україна продовжить підготовку до наступних етапів процесу у справі за позовом проти Росії у Міжнародному суді ООН.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла глава української делегації, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль після завершення чотирьох днів слухань у Гаазі.

"Звичайно, ми готуємось до продовження процесу. І наша робота не зупиняється", - сказала вона.

Говорячи про наступні етапи у справі, Зеркаль відзначила, що після рішення щодо тимчасових заходів, суд ухвалюватиме рішення щодо процесу, зокрема, чи буде його розділено на дві частини: на частину щодо юрисдикції та частину, яка стосується  суті справи.

"Після того буде зрозуміло, як відбуватимуться слухання – чи буде спочатку слухання щодо юрисдикції, а потім по суті. Або суд ухвалить рішення, що розглядатиме ці два питання разом", - зазначила Зеркаль.

За її словами, українська сторона вважає, що немає необхідності такого розділення.

"Але це рішення ухвалюватиме суд на підставі тих даних і тих аргументів, які нададуть сторони", - сказала вона.

Зеркаль також відзначила, що важко спрогнозувати терміни розгляду справи, оскільки це складний процес і, крім того, це вперше суд розглядатиме справу щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

"Це вперше, коли вона (Конвенція - ред.) розглядається судом. Вчора і позавчора стало зрозуміло, що у нас кардинально різні, полярні юридичні позиції щодо тлумачення конвенції (із Росією, – ред.). Тому для суду це буде також інтелектуальним викликом. І є питання щодо того, як вони розглядатимуть за термінами. Тому що це фактично велике дослідження, яке вони мають здійснити, щоб сформулювати свою позицію”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН завершилися чотириденні слухання у справі України проти Росії.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Нинішні слухання були присвячені поданому Україною запиту про запровадження тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-