Гаага: Україна очікує на позитивне рішення у справі проти Росії - Зеркаль

Гаага: Україна очікує на позитивне рішення у справі проти Росії - Зеркаль

Укрінформ
Голова української делегації у Міжнародному суді ООН, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль вважає, що в України є всі підстави очікувати на позитивне рішення щодо введення тимчасових заходів у справі за позовом проти Росії у цьому суді.

Про це вона заявила журналістам на брифінгу за результатами першого дня слухань у Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що в нас є всі підстави очікувати на прийняття судом позитивного рішення. Бо ми не просимо нічого зайвого, що виходить за межі компетенції цього суду, і нічого, що виходить за межі виконання країною-підписантом цих конвенцій своїх обов'язків", - сказала вона.

За словами Зеркаль, якщо суд ухвалить позитивне рішення, для України це буде перше юридичне закріплення відповідних обов'язків РФ дотримуватись як конвенції, так і рішення суду.

"І, крім того, це фактично виведе Росію в інший клуб, клуб країн, які не виконують ані міжнародне право, ані рішення суду, а це вже інша площина відносин", - заявила вона.

Говорячи про строки винесення рішення щодо тимчасових заходів, Зеркаль зазначила, що це буде залежати від того, як процедурно визначиться суд. "У випадку з Грузією це було доволі швидко. Вони протягом трьох тижнів визначили тимчасові запобіжні заходи. Зважаючи, що ми ставимо питання по виконанню двох конвенцій, це може бути трошки довше", - заявила вона.

Зеркаль також наголосила, що сьогодні було зроблено дуже важливий крок. "Світ почув про те, що відбувається в Україні і чому потрібні ці запобіжні заходи. Це важливий крок і це дійсно те, до чого ми йшли два роки", - підкреслила вона.

Зеркаль наголосила, що тимчасові заходи є обов'язковими для виконання всіма сторонами.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Нинішні слухання присвячені поданому Україною запиту про введення тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-