Росія шукатиме юридичну шпаринку для блокування справи у Гаазі – Фріз

Росія шукатиме юридичну шпаринку для блокування справи у Гаазі – Фріз

Укрінформ
Справа "Україна проти Росії" в Міжнародному суді ООН може розглядатися декілька років і РФ може намагатися заблокувати її розгляд.

Таку думку у Фейсбуці висловлює народний депутат від БПП Ірина Фріз.

"Переконана, що Росія буде робити все для того, щоб знайти юридичну шпаринку для того, щоб зняти справу з розгляду або заблокувати її розгляд по суті", - написала Фріз.

За її словами, процес, який починається 6 березня, -  історичний. Той факт, що справа може розглядатися декілька років, не означає, що весь цей час пройде марно для України.

На переконання Фріз, розгляд цієї справи – це також і підвищення зацікавленості в світі, в інформаційному полі в українському питанні.

Вона нагадала, що в ХХ столітті в Міжнародному суді розглядалося декілька питань за участю СРСР (стосувалися повітряних інцидентів, позивач – США), однак всі вони були зняті з розгляду. В справі Грузія-Росія Москва використовувала схожу тактику і намагалася заблокувати розгляд справи по суті, напираючи на питання процедури.

"Думаю, що і у випадку з Україною тактика буде схожа", - зазначила депутат.

Як підкреслила політик, Росія сьогодні тримає курс на ізоляцію. Так, в Кремлі намагаються максимально самоусунутися з майбутніх і поточних міжнародних судових процесів. Це стосується справи ЮКОСа в Європейському суді по правам людини, відмова від ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Гаазі в листопаді 2016 року, що дало змогу уникнути майбутньої відповідальності якраз по українській справі. "Міжнародний Суд ООН – це інстанція- де це зробити неможливо. Але це не означає, що Росія не буде намагатися уникнути відповідальності, використовуючи юридичні процесуальні шпарини чи затягуючи справу", - резюмувала вона.

Крім того, депутат вважає, що процес в Міжнародному суді може стати гарним лакмусовим папірцем щодо ефективності міжнародних інстанцій в новій геополітичній реальності.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня Україна подала позов до Міжнародного суду, найвищого судового органу у структурі ООН, про порушення Росією міжнародних конвенцій щодо протидії фінансуванню тероризму та расової дискримінації. Зокрема, Україна вимагає від Росії припинити фінансування незаконних збройних формувань на Донбасі, а також відновити діяльність Меджлісу в окупованому Криму. Пізніше у МЗС повідомили, що Україна доповнюватиме позов проти РФ новими фактами порушень прав людини. Українську делегацію в суді очолює заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Слухання починаються 6 березня, займуть чотири дні і будуть транслюватися онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-