Голосуючи за Грузію, євродепутати згадали й про український безвіз – посол Грузії

Голосуючи за Грузію, євродепутати згадали й про український безвіз – посол Грузії

Укрінформ
Тому факту, що Грузія отримала безвізовий режим із ЄС, значно посприяла підписана Угода про асоціацію з Євросоюзом. Цю Угоду підписала й Україна, тому невдовзі вона також може очікувати на позитивне рішення.

Таку думку висловив посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба в прямому ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня 13:00–15:00 та 19:00–21:00) на телеканалі ZIK.

Європарламент сьогодні ухвалив рішення про надання Грузії безвізового режиму. «За» проголосували 553 євродепутати, 66 – висловилися «проти», 22 – утрималися. Деякі країни, зокрема Великобританія та Нідерланди, вважали такий крок передчасним.

Грузія отримала безвіз із 30-ма країнами, серед них – 22 члени ЄС, 4 – члени ЄС і кандидати до Шенгену (Болгарія, Румунія, Кіпр, Хорватія). А також Швейцарія, Ісландія Ліхтенштейн і Норвегія.

«Це успіх всієї країни! Грузія йшла до цього 23 роки. У 1996 році країна підписала Угоду про співпрацю з Європейським союзом і саме з того часу усі покоління політиків та дипломатів працювали на такий результат. Звісно, цьому також значно посприяло те, що ми разом з Україною та Молдовою підписали Угоду про асоціацію з ЄС. І також те, що зараз вже запрацювала зона вільної торгівлі», – зазначив посол Грузії в Україні.

Наприкінці 2015 року Грузія виконали всі зобов’язання щодо безвізу й після цього чекала ще більш як 13 місяців на рішення Європарламенту.

«Україна має свій план євроінтеграції, Грузія – свій. І, звісно, їх не можна порівнювати. Зокрема Грузії план дій щодо ліберизації безвізового режиму дав можливість реформувати роботу усіх головних систем в країні», – пояснює дипломат.

Таке рішення Європарламенту щодо Грузії, додає експерт, дуже важливе для окупованих територій, які є в Грузії. Також ця проблема, на жаль, актуальна і для України.

«Люди на окупованих територіях, таких як Абхазія та Південна Осетія, будуть прагнути до того, щоб отримати грузинські паспорта, щоб скористатися можливостями безвізу. Тобто, таким чином успішність неокупованої території дає змогу країні повертати своїх людей, а згодом, можливо,й окуповані території. Україна також може цим скористатися. Дуже прикметно, що кілька євродепутатів під час голосування за безвіз Грузії згадали й про Україну та зазначили, що теж чекають на подібне рішення», – наголосив Міхеїл Уклеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-