В Укрбюро пояснили, чому Інтерпол не оголошує у розшук бойовиків

В Укрбюро пояснили, чому Інтерпол не оголошує у розшук бойовиків "Л/ДНР"

Укрінформ
Інтерпол не оголошує в міжнародний розшук іноземних бойовиків, які воюють на Донбасі за так звані «ДНР» і «ЛНР», оскільки вважає цей конфлікт військовим протистоянням між Україною та Росією, хоча офіційно про це не заявляє.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів начальник Робочого апарату Укрбюро Інтерполу Василь Неволя. 

«Якщо проаналізувати цю ситуацію, взяти і зробити наскрізний аналіз, якщо так можна сказати, цих відповідей по конкретних особах, тоді ми зможемо дійти висновку, що так. Інтерпол не анонсує це, але фактично, виходячи зі своїх відповідей, - так. Тільки я вам не можу сказати, що це як офіційна позиція організації, оскільки це має бути анонсовано офіційними представниками організації. Розумієте, має вийти генеральний секретар і сказати: «Так, ми визнаємо, що це дійсно протистояння двох країн», - сказав він, відповідаючи на запитання, чи визнає Інтерпол, що на Донбасі відбувається військовий конфлікт між Україною і Росією.

При цьому Неволя порівняв ситуацію на Донбасі з подіями в Сирії, де Інтерпол активно оголошує в міжнародний розшук іноземних бойовиків, які воюють на боці опозиції або угруповання «Ісламська держава».

«Досить активно виникає питання про їх постановку на облік у бази даних в окрему категорію розшуку - foreign fighters. І Росія активно туди ставить на облік своїх громадян, як правило, це вихідці з якихось мусульманських регіонів. Ми поставили питання: якщо там foreign fighters, то у нас на території Донбасу теж багато бойовиків з Росії, давайте їх будемо теж оголошувати в розшук як іноземних найманців», - зазначив він.

За словами Неволі, Україна декілька разів надсилала запити про оголошення у міжнародний розшук російського бойовика «Мотороли», коли він був ще живий, у зв'язку із жорстоким убивством українського військовослужбовця Ігоря Брановицького. Але у Генеральному секретаріаті Інтерполу відповіли, що ця ситуація суперечить вимогам статті 3-ї, оскільки злочин було скоєно «в умовах військового конфлікту, протистояння двох країн, і тут домінують все-таки елементи військового характеру».

«І потім неодноразово в конкретному спілкуванні по конкретних особах нам було вказано на те, що різниця між подіями у Сирії й на Донбасі полягає в тому, що у Сирії внутрішній конфлікт, у який втягуються інші сили, а в Україні - це протистояння, фактично війна, між двома країнами – Російською Федерацією і Україною», - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-