Голова КВУ назвав головні проблеми виборів в тергромадах

Голова КВУ назвав головні проблеми виборів в тергромадах

Укрінформ
Голова Комітету виборців України Олексій Кошель назвав три головні проблеми виборів, які пройшли 11 та 18 грудня в об'єднаних територіальних громадах: криміналізація виборчого процесу, підкуп та використання адмінресурсу.

Про це він написав у Facebook.

"Криміналізація виборів, підкуп і адмінресурс – три головних проблеми виборів в об’єднаних територіальних громадах. На жаль, є всі підстави говорити, що і за якістю виборчого процесу, і за кількістю та масштабами порушень вибори 18 грудня були на порядок гіршими, аніж місцеві вибори 2015 року", - наголосив Кошель.

Він зазначив, що по першому пункту - криміналізація виборчого процесу - ще за кілька днів до виборів КВУ заявив про існування «проблемних громад» і звернувся до МВС із пропозицією посилити в них роботу правоохоронців. Так, за його словами, у Полянській об’єднаній громаді (Закарпаття) мав місце факт залякування кандидата (підпал належного йому гірськолижного комплексу) та присутність груп осіб кримінальної зовнішності. У Немирові (Вінниччина) - масова бійка між прихильниками одного із кандидатів та «агітаторами» його конкурента, що прибули із іншої області, яка призвела до госпіталізації двох громадян. У Тальному (Черкащина) – безпрецедентно висока кількість матеріалів чорного піару, що призвело суттєвої напруги між штабами кандидатів. Цей перелік доповнило протистояння в Миколаївці Донецької області та відправлення туди підрозділу спецпризначення поліції в день виборів.

"Прямий і непрямий підкуп виборців продовжує залишатися головною виборчою технологією. В останній тиждень представники КВУ зафіксували факти непрямого (масова роздача сільгосппродуктів) та прямого (роздача коштів) підкуп виборців на Закарпатті. В день виборів – зафіксовані два факти прямого підкупу в Немирові на Вінничині. Ще у п’яти регіонах – факти підвезення виборців до дільниць (безкоштовне надання послуг)", - наголосив Кошель.

Щодо використання адміністративного ресурсу голова КВУ повідомив про те, що голова Ширяївської РДА на Одещині Тарас Бойко під час виборів неодноразово відкрито агітував за одного із кандидатів та проводив контрагітацію проти його опонента. Ці матеріали розміщувалися в газеті «Прибузькі новини», засновником якої є РДА.

"Учора мас-медіа були переповнені повідомленнями про голосування без паспортів, помилки в роботі ДВК та нетверезих людей на виборчих дільницях. Більше того – навіть оперували цифрами та відсотками таких порушень", - додав Кошель. Він зазначив, що вважає такий підхід некоректним, адже "головним індикатором оцінки виборів має стати не кількість бабусь, які прийшли на дільниці без паспорту, а ефективність боротьби держави з такими системними виборчими злочинами як підкуп та адмінресурс і здатність правоохоронців протистояти криміналу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-