9 грудня: найголовніше за день

9 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
ГПУ перевірила е-декларації: 53 депутати виявились порушниками. Парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президенту. Розслідування WADA: більше тисячі російських спортсменів приймали допінг

02.10

Сенатори написали Трампу листа про Україну. Вони просять збільшити підтримку і не скасовувати санкцій

Група з 27 американських сенаторів, які представляють Республіканську і Демократичну партії в Конгресі, звернулася з відкритим листом до обраного президента США Дональда Трампа, в якому звернули увагу на агресію Росії проти України. Текст листа передає власний кореспондент Укрінформу.

"На тлі триваючої агресії з боку Росії і неодноразової відмови поважати територіальну цілісність України й суверенне право обирати свою власну долю, ми повторюємо наш заклик до Сполучених Штатів збільшити політичну, економічну й військову підтримку України", - зазначається в тексті.

Це включає надання оборонної допомоги летальною зброєю в рамках більш широких зусиль, спрямованих на те, щоб допомогти українцям краще захистити себе, стримувати агресію з боку РФ, а також реалізувати ключові структурні реформи.

"Крім того, ми вважаємо, що незаконна анексія Росією Криму ніколи не повинна бути визнана. Ми не маємо скасовувати санкції, накладені на Росію, через її дії на сході України, поки ключові положення Мінської Угоди не будуть виконані", - наголошується в документі.

«Укрінформ»: Лист вкотре засвідчує, що Україна має потужне лобі в американській владі, і Трамп повинен на це зважати. В перший рік свого президентського терміну він не ризикне робити різких рухів у стосунках з Росією. Принаймні, санкцій точно не чіпатиме. Експерти впевнені, що перший рік Трамп присвятить вирішенню внутрішніх проблем США, а в зовнішній політиці лише вивчатиме та аналізуватиме усі проблеми.

09.05

Євробачення-2017 ніхто вже не відбере в України. ЄМС остаточно підтвердила, що конкурс прийматиме Київ

У питанні стосовно місця проведення Євробачення-2017 поставлено крапку.  Про це повідомляє "UA: Перший".

«Під час Генеральної Асамблеї Європейської мовної спілки (ЄМС), яка проходила у швейцарській Лозанні 8 грудня, було остаточно підтверджено, що міжнародний пісенний конкурс навесні 2017 року прийматиме столиця України Київ. Таке рішення було ухвалене, враховуючи звіт виконавчих продюсерів Євробачення-2017 Олександра Харебіна і Вікторії Романової, щодо стану підготовки до проведення конкурсу. Отож надалі не може бути жодних дискусій з приводу місця проведення Євробачення-2017», - йдеться у повідомленні.

Головною ареною конкурсу стане Міжнародний виставковий центр. Півфінали Євробачення-2017 відбудуться 9 та 11 травня, фінал - 13 травня.

«Укрінформ»: Уряд та мерія столиці дали фінансові гарантії і це мало остаточно зняти усі питання. Тим більше, що Україна та Київ вже мають досвід проведення великих міжнародних конкурсів. В цій історії прикро лише одне – з яким ентузіазмом наші ЗМІ розганяли сумнівні новини про те, що в України відберуть Євробачення. Рейтинг рейтингом, але ж і гідність треба мати.

09.20

Політична криза в Південній Кореї. Парламент проголосував за імпічмент президенту

Парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента Пак Кин Хе. Про це повідомляє агентство Reuters на своїй сторінці у Twitter.

Як повідомляє Всесвітнє корейське радіо, на підтримку законопроекту про імпічмент висловилися 234 депутати, 56 були проти, двоє утрималися, а 7 бюлетенів визнано недійсними. Підкреслюється, що голосування було таємним, підрахунок бюлетенів проводився в ручному режимі. 

У законопроект, ініційований незалежними депутатами і парламентаріями від опозиції, увійшли пункти про причетність президента РК Пак Кин Хе до скандалу навколо її близької подруги Чхве Сун Сіль, а також про витік документів з адміністрації глави держави. Без змін залишилися пункти, що стосуються бездіяльності глави держави протягом семи годин після аварії порома «Севоль», в результаті якої загинули щонайменше 304 людини. 

Також президента Південної Кореї звинувачують у заступництві своїй близькій подрузі Чхве Сун Сіль, підозрюваною у зловживанні дружніми зв'язками з президентом для примушування південнокорейських компаній до багатомільйонних пожертвувань на користь імовірно благодійних організацій.

«Укрінформ»: Політична криза в Південній Кореї завершилась усуненням від влади президента Пак Кин Хе. Формально імпічмент ще має підтвердити Конститутційний суд, але на кар’єрі Пак Кин Хе слід вже ставити крапку. Тепер в Південній Кореї чекають не лише падіння нацвалюти та економічних показників, але й провокацій з боку КНДР.

10.50

Отруєння в Одесі. Потерпілих вже 34, з них 11 дітей

Кількість людей, які отруїлися тортом, придбаним у торговельній мережі "Обжора" в Одесі, зросла до 34 людей. Серед постраждалих - 11 дітей. Про це повідомляє прес-центр ДСНС України.

"Протягом 7-8 грудня до інфекційного відділення міської лікарні м. Одеса з попереднім діагнозом "гостра кишкова інфекція" госпіталізовано 34 особи (з них 11 дітей), які, за попередніми даними, вживали кондитерські вироби, придбані в торговельній мережі «Обжора»", - йдеться у повідомленні.

За інформацією ДСНС, перебіг хвороби госпіталізованих середнього ступеня тяжкості.

«Укрінформ»: Дорого обійдеться мережі «Обжора» той торт «Наполеон». Саме ним, як підозрюють потерпілі, вони і отруїлися. Тепер доведеться сплатити чималеньку суму штрафів та відшкодувань. Це чергове нагадування українському споживачеві про пильність та дзвіночок до відповідних служб, де звикли закривати очі не лише на порушення технологій, але й на елементарне нехтування санітарними вимогами.

12.20

Закон про спецконфіскацію. Гройсман нагадав скільки доларів за цим законом можуть повернути до бюджету

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що повернути до бюджету 1,5 млрд дол., украдених колишніми чиновниками - це справа честі уряду і парламенту. Про це він сказав під час години запитань до уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Гройсман пропонує депутатам вносити зміни або доповнення до законопроекту щодо спецконфіскації, та наголошує, що цей законопроект має бути ухвалений якомога швидше, аби повернути до бюджету 1,5 млрд дол., украдених колишніми чиновниками.

"Коли я чую, що дехто готовий підтримувати цей законопроект (щодо спецконфіскації - ред.) тоді, коли будуть прибрані корупційні чинники. Які це корупційні чинники? Можливо, вони не голосують тому, що там якраз немає корупційних чинників, а можливо, вони не голосують тому, що пообіцяли комусь не голосувати",- сказав Гройсман.

Він наголосив, що  повернути ці кошти до бюджету - це справа честі уряду і парламенту. "Якщо український парламент вважає, що в цей закон мають бути внесені зміни або доповнення, то, будь ласка, не заперечуємо. Ми вважаємо, що треба якомога швидше проголосувати за цей закон і повернути гроші в державний бюджет", - додав Гройсман.

«Укрінформ»: Дискусії навколо закону про спецконфіскацію точаться вже давно. Кажуть, що і необхідні зміни та доповнення проти зловживань та рейдерства в нього вже вносили. Але коли підходить момент голосування раптом зясовується, що і правки кудись зникли, і нові зауваження з’явились. Чесно кажучи тут справа не в тому, що закон недосконалий, а в тому, що Раді не вистачає волі його прийняти.

13.45

Підвищення мінімалки. Експерти попереджають, як це вдарить по малому бізнесу

Підвищення мінімальної заробітної плати особливо болюче вдарить по малому бізнесу у депресивних регіонах. Таку думку висловив експерт групи публічних фінансів Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран, повідомляє Український кризовий медіа-центр.

"Виходячи з наявного розподілу рівня зарплат за регіонами, видається ймовірним, що підвищення мінімальної зарплати особливо болюче вдарить по малому бізнесу у депресивних регіонах, де роботодавці не зможуть забезпечити відповідне підвищення заробітної плати", - сказав Таран.

За його словами, в першу чергу збільшення соціальної напруги стосуватиметься Кіровоградської та Житомирської областей.

Координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичної консультації Олександра Бетлій у свою чергу зауважила, що "найбільша проблема з таким стрімким підвищенням мінімальної заробітної плати - у тому, чи зможе бізнес настільки швидко відреагувати, знайти гроші для підвищення мінімальної заробітної плати".

«Укрінформ»: Про це попереджає багато експертів, але уряд свого часу вже відповідав як уникнути подібних ризиків. Один з варіантів – це пустити кошти отримані від зниження Єдиного соціального внеску якраз на зарплату робітникам. Інша справа, що власники бізнесу не роблять цього, а вкладають зекономлені гроші далі у справу.

14.35

ГПУ перевірила е-декларації половини депутатів. Понад 50 з них виявились порушниками

За результатом опрацювання половини декларацій Генпрокуратура направила до Національного агентства з питань запобігання корупції матеріали на 53 депутатів, у яких були виявлені невідповідності. Про це під час прес-конференції повідомила начальник відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Генеральної прокуратури Валентина Сеник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сеник уточнила, що за несвоєчасне подання декларації до НАЗК направлено документи на одного народного депутата, за неповне відображення даних в деклараціях - інформація стосовно 28 народних обранців, за суміщення - інформація стосовно 11 депутатів і за одержання подарунків - стосовно двох.

Очільник відділу Генпрокуратури зазначила, що НАЗК має провести перевірку виявлених фактів щодо отриманих матеріалів, про що повідомить суспільству. 

«Укрінформ»: Тут потрібно зазначити, що усіх цих 53 депутатів можуть притягти лише до адміністративної відповідальності. За словами Сеник, справа в втому, що у них різниця між задекларованим майном і наявним менша ніж 250 мінімальних зарплат. Щоправда, кількох нардепів додатково перевірять в податковій, а от справу одного з них можуть розглянути і в суді. Офіційно він заробив з 1998 року трохи більше 10 тисяч гривень, а задекларував 9 мільйонів.  

15.00

Розслідування WADA. За чотири роки більше тисячі російських спортсменів приймали допінг

Більше тисячі російських спортсменів у 30 олімпійських та паралімпійських видах спорту пов’язані з прийомом допінгу в період між 2011 і 2015 роками. Про це повідомляє The Mirror з посиланням на розслідування Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) під керівництвом канадського юриста Річарда Макларена.

"У прийомі допінгу замішані медалісти Олімпійських Ігор 2012 у Лондоні, чемпіонату світу з легкої атлетики 2013 року в Москві і зимових Олімпійських Ігор у Сочі в 2014 році", - йдеться у повідомленні. Зазначається, що заключний звіт Макларена включає в себе понад 1100 пунктів доказів та повністю підтверджує основні висновки минулої доповіді, яка була опублікована в липні, за три тижні до початку Олімпійських ігор в Ріо.

«Укрінформ»: Головна ідея доповіді Макларена – такої масштабної афери з допінгом у росіян не вийшло б без підтримки держави. В Кремлі це можуть мільйон разів спростовувати, але пляма на російському спорті залишиться назавжди. Тим більше, що попереду масове позбавлення медалей російських призерів Олімпіади-2014 в Сочі. Точніше – 12 призерів. А проби двох росіян чемпіонів Сочі-2014 теж під підозрою.

16.30

Розкол в ОБСЄ. Генсек організації каже, що все через конфлікт в Україні

Генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництва в Європі Ламберто Заньєр сьогодні заявив про розкол серед країн-членів організації через конфлікт в Україні. Про це повідомляє DW.

Заньєр наголосив, що розкол викликаний в першу чергу розбіжностями навколо конфлікту в Україні, але є і інші фактори. Генсек ОБСЄ також розповів, що на Донбасі організація стикається з великими перешкодами.

Складності виникають з вини обох конфліктуючих сторін, але більшою мірою через сепаратистів. Зокрема, ОБСЄ довелося відмовитися від моніторингу ситуації в регіоні за допомогою безпілотників, оскільки на них здійснювали атаки. Одного разу на території, підконтрольній сепаратистам, помітили установку протиповітряної оборони, яка була спрямована на безпілотник моніторингової міссії.

«Укрінформ»: Розкол і протиріччя, вочевидь, викликані небажанням певних країн посилювати моніторингові місії на Донбасі та говорити про створення озброєної поліції ОБСЄ. В організації кажуть, що вони і так занадто ризикують, а тут їм пропонують такі небезпечні місії як контроль за можливими виборами на окупованих територіях та відновлення контролю за кордоном з Росією. А може, ну її, ту ОБСЄ?..

17.10

Швейцарія ще на рік заморозила гроші Януковича. Там майже 70 мільйонів доларів

Уряд Швейцарії у п'ятницю, 9 грудня, ухвалив рішення продовжити замороження активів колишнього президента України Віктора Януковича на наступний, 2017 рік. Про це повідомляє DW.

Окрім активів Януковича, також лишатимуться замороженими кошти колишніх президентів Єгипту та Тунісу - Хосні Мубарака та Зіна аль-Абідіна бен Алі, які були заморожені в Швейцарії ще на початку 2011 року.

Згідно з повідомленням швейцарського уряду, на рахунках, пов'язаних з екс-президентом Януковичем, залишаються замороженими 69,3 мільйона доларів, на рахунках бен Алі - 59,4 мільйона, а на рахунках Мубарака - 564,5 мільйона.

«Укрінформ»: Який інтерес України у цій справі? Так, повернути ці мільйони складно. Але можливо. Для цього потрібно довести до кінця розслідування справ проти Януковича і запустити роботу Національного агентства з повернення активів.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-