У СБУ розповіли, як російські спецслужби вербували офіцерів ВМС України

У СБУ розповіли, як російські спецслужби вербували офіцерів ВМС України

Оновлено
Укрінформ
Більшість військових моряків, які виїжджали до АР Крим і які отримували пропозиції про співпрацю від російських спецслужб, залишилися вірні присязі.

Про це керівник апарату голови  Служби безпеки України Олександр Ткачук сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вербувальні пропозиції від російських спецслужб надходили більшості офіцерів ВМС України, які виїжджали до АР Крим», - сказав Ткачук.

За його словами, передусім російські спецслужби цікавив старший офіцерський склад. «Операція військової контррозвідки СБУ тривала з 2014 року, фактично з того часу, як був незаконно анексований Крим», - додав представник СБУ.

Військовослужбовців, які отримували пропозиції від російських спецслужб, СБУ виявляла оперативно. Вони не встигли передати будь-яку важливу інформацію своїм російським кураторам.

"Більшість військових моряків залишилися вірні присязі і добровільно інформували як своє керівництво, так і СБУ про отримання вербувальних пропозицій від представників ФСБ  та ГРУ Генерального штабу РФ», - сказав керівник апарату голови СБУ.

За словами Ткачука, ФСБ вербує переважно військовослужбовців, родичі яких перебувають на окупованій території Крим.

Він уточнив, що передусім це військовослужбовці з ВМС, які раніше служили у Криму. На уточнююче запитання, яку кількість намагалися завербувати, Ткачук відповів, що мова йде «навіть не про десятки людей». Він зауважив, що не може розголошувати загальну кількість осіб, яких намагалися завербувати чи вже завербували, через таємницю слідства.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-