Німецька розвідка поки не бачить, щоб РФ готувалася до наступу - посол Мельник

Німецька розвідка поки не бачить, щоб РФ готувалася до наступу - посол Мельник

Укрінформ
У Берліні не виключають можливість широкомасштабного наступу РФ в Україні, але вважають цей сценарій малоймовірним.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив посол України у ФРН Андрій Мельник.

"Таку можливість у Берліні не виключають, хоча і вважають цей сценарій малоймовірним. Якщо ж, не дай Боже, таке вторгнення станеться, впевнений, що Україна може розраховувати на серйозне посилення санкцій проти Кремля. Крім того, може перейти у практичну площину питання про надання нам оборонної зброї. Інших, більш дієвих заходів, включаючи реальну військову допомогу, на жаль, очікувати не доводиться", - зазначає дипломат.

Поки, за словами посла, "як нас заспокоюють наші німецькі партнери, їхня розвідка не підтверджує приготувань Росії до якогось масштабного наступу. Дай Боже, щоб так і було. Але ми у зв'язку з ескалацією навколо Криму домовилися посилити контакти між нашими спецслужбами для ще більш тісного обміну інформацією на всіх рівнях".

Мельник також пояснив, чому німці неоднозначно ставляться до відправлення збройної місії ОБСЄ на Донбас.

Він нагадав, що Німеччина зараз головує в ОБСЄ: "І тому, звичайно, значною мірою саме від цієї країни залежало і залежатиме те, наскільки ті рішення, які ця організація повинна прийняти, мають шанс на успіх. Питання поліцейської місії — і про це треба відверто сказати — з самого початку дуже скептично сприймалося нашими німецькими партнерами. Особливо якщо мати на увазі збройну місію".

"Тут багато факторів, які грають свою роль. Наша оцінка або відчуття того, чому наша ідея поліцейської місії спочатку скептично сприймалася офіційним Берліном, дуже проста: Німеччина була і є одним з найбільших контрибуторів в роботу всіх міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ. Мається на увазі як фінансове забезпечення, так і персонал, який відправляють у складі місій. І тому очевидно, що левову частку поліцейського складу повинна спрямовувати саме Німеччина. Те саме стосується й інших держав, які просто не хочуть нічого спільного з цим мати і настільки глибоко включатися у вирішення такого вкрай складного конфлікту", - пояснив посол.

Він також заявив, що канцлер Німеччини Ангела Меркель "була, є і, напевно, залишатиметься чи не єдиним європейським (якщо не світовим) політиком високого масштабу, в якого є прямий канал спілкування з Путіним, який може говорити по суті і реально впливати на позицію лідера Росії".

"Ми всі хочемо санкцій проти РФ для чого? Щоб скоригувати позицію Кремля! Так само і цей канал потрібен для того, щоб переконати Путіна змінити його курс, який ми вважаємо злочинним. Мені важко назвати іншого сучасного лідера, який мав би такий канал комунікацій, такий рівень взаємного сприйняття, який би дозволяв досягати результатів", - підсумував Мельник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-