Кавказ-2016: масштаб навчань значно більший, ніж кажуть у Кремлі

Кавказ-2016: масштаб навчань значно більший, ніж кажуть у Кремлі

Укрінформ
Реальний масштаб розпочатих 5 вересня Росією стратегічних командно-штабних навчань "Кавказ-2016» є значно більшим, ніж офіційно задекларований.

Про це на брифінгу в понеділок заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Реальні масштаби навчання "Кавказ-2016, активна фаза якого розпочалася сьогодні, 5 вересня, є значно більшими, ніж задекларовані Російською Федерацією", - сказав Скібіцький.

Він зазначив, що російська  сторона офіційно повідомила про участь у маневрах близько 12,5 тис. військовослужбовців, 90 танків, близько 300 бойових машин, до 20 вертольотів, а також до 15 бойових кораблів. "Однак на сьогодні практично немає дієвих міжнародних механізмів, які дозволили б переконатися у відкритості та прозорості Росії з цього приводу", - констатував він.

Скібіцький повідомив, що, як встановило ГУР Міноборони України, під виглядом раптової перевірки боєготовності збройних сил Росії, яка проводилася 25-31 серпня і фактично стала початковим етапом навчання "Кавказ-2016", Росія зосередила на південно-західному напрямку міжвидове угруповання військ чисельністю близько 100 тис. військовослужбовців, понад 10 тис. одиниць бойової та іншої техніки, 60 кораблів та 400 літаків і вертольотів. При цьому понад 11 тис. військовослужбовців було перекинуто до Південного військового округу з інших округів Російської Федерації, зазначив представник ГУР Міноборони.

Він також звернув увагу на те, що керують цими військами генерали і офіцери, які мають досвід участі в бойових діях на території України. "Серед них генерали Бурульов, Кузовльов, Нікіфоров та інші. Саме ці генерали очолювали 1-й та 2-й армійський корпуси російських окупаційних військ на території нашої держави", - нагадав Скібіцький.

За його словами, не виключається, що створене російське міжвидове угруповання поблизу кордону України, на тимчасово окупованих територіх Донецької та Луганської областей, а також на території анексованого Криму буде використане проти нашої держави у разі прийняття керівництвом Росії відповідного рішення.

"Свідченням цього є залишення російських військ на військових полігонах після офіційного завершення раптової перевірки. Аналогічний розвиток ситуації спостерігався під час збройної аргесії Росії проти Грузії у 2008 році, коли напередодні було проведене навчання "Кавказ-2008" і війська були залишені на полігонах для подальших дій на території Грузії", - нагадав Скібіцький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-