Штайнмайєр: ми багато зробили для запобігання війні в Європі

Штайнмайєр: ми багато зробили для запобігання війні в Європі

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр вважає, що Німеччина і Франція багато зробили для врегулювання української кризи і того, щоб не допустити війни в центрі Європи.

Про це він заявив напередодні зустрічі "нормандської четвірки", яка повинна відбутися у Берліні в середу, передає власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Німецька і французька зовнішня політика інвестували багато сил і часу для того, щоб надати посередницькі послуги з вирішення конфлікту на сході України і запобігти військовій ескалації, а також відкритій війні в центрі Європи", - йдеться в заяві міністра, переданій агентству.

З того, що вдалося зробити до цього часу, глава німецького МЗС відзначив значне поліпшення ситуації з безпекою - хоча вона і не задовольняє сторони - порівняно з тим, що було рік тому. Однак, підкреслив дипломат, "правда в тому, що ми місяцями ламаємо списи в спробах змусити Москву, Київ і сепаратистів далі реалізовувати домовленості, які вони самі ж в Мінську і погоджували". Просування в політичному врегулюванні він назвав "прогресом равлика, яка пересувається вперед по міліметру".

"Так не може тривати довго", - заявив міністр. На його переконання, Мінський процес не може тривати вічно. Тому в середу, зазначив Штайнмайер, потрібні не тільки тверда прихильність сторін мінському процесу, а й кроки щодо його реалізації.

Нинішня зустріч, нагадав глава німецької дипломатії, буде вже 12 числом. Під час неї він має намір досягти прогресу з питань безпеки, підготовки до виборів та забезпечення безпеки на цих місцевих виборах з тим, щоб "уникнути рецидиву ескалації".

Як вже повідомлялося, зустріч глав МЗС ФРН, Франції, Росії та України – Франка-Вальтера Штайнмайєра, Жана-Марка Еро, Сергія Лаврова і Павла Клімкіна – повинна відбутися на віллі "Борзиг" МЗС на Тегельскому озері. Початок її заплановано на 11.30 за місцевим часом (12.30 за київським), завершення – на 15.00 (16.00 за Києвом).

Про те, якою є позиція української делегації, читайте в інтерв'ю Укрінформу заступника голови МЗС України Вадима Пристайка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-