Нардеп про імперативний мандат: Три резолюції ПАРЄ чітко проти

Нардеп про імперативний мандат: Три резолюції ПАРЄ чітко проти

Укрінформ
Суб'єктом надання мандата народному депутатові України є не політична партія, а виборці, тобто український народ.

Про це заявив народний депутат Віктор Чумак під час "круглого столу" на тему "Позбавлення депутатського мандата: правова дія чи боротьба з незгодними?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Не партії є суб'єктами надання такого мандата, а народ України, тобто виборці. Тому цей мандат і називається представницьким. Партії не можуть просто-напросто відкликати, або змінювати, вони несуть політичну відповідальність за своїх представників, і ця політична відповідальність може відображатися лише в одному процесі - виборів", - сказав нардеп.

Він зауважив, що імперативний мандат наразі не застосовується у жодній цивілізованій країні світу. "Вони відійшли від такої практики приблизно наприкінці 19 сторіччя", - додав Чумак.

Водночас, за словами нардепа, три резолюції ПАРЄ чітко говорять про неможливість застосування імперативного мандата в Україні.

Нагадаємо, про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Миколи Томенка та Єгора Фірсова, які були обрані до Верховної Ради України у загальнодержавному багатомандатному окрузі від партії БПП, повідомив учора на засіданні Голова ВР Володимир Гройсман. Центральна виборча комісія днем раніше позбавила народних депутатів Фірсова і Томенка мандатів. Раніше закритий з'їзд партії "Блок Петра Порошенка" ухвалив рішення про позбавлення депутатських повноважень Томенка та Фірсова, пославшись на положення статті 81 Конституції України. Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-