Представник України у Венеціанці вже бачить наступ

Представник України у Венеціанці вже бачить наступ "партійної диктатури"

Укрінформ
Рішення про позбавлення мандатів народних депутатів Єгора Фірсова та Миколи Томенка не тільки юридично сумнівне, а й віддаляє Україну від Європи.

Відповідну заяву представника України у Венеціанській комісії, народного депутата VI-VII скликань Володимира Пилипенка передано Укрінформу.

Він пояснив, що для застосування імперативного мандату відносно народних депутатів в Україні необхідно прийняти спеціальний закон.

"В Конституції передбачено, що має бути спеціальний закон про імперативний мандат. І є відповідне рішення КСУ. В окремому законі має бути чітко прописана процедура притягнення до політичної відповідальності, чим, по суті, є позбавлення мандатів народних депутатів. Але відповідного закону немає. Україна вже стикалась із процедурою імперативного мандату для депутатів місцевих рад, але і там була процедура на законодавчому рівні. Бо інакше в будь-якому приміщенні зберуться кілька людей, які назвуть себе з’їздом, та своїм рішенням фактично скасують результати голосування сотень тисяч українців", - вважає Пилипенко.

Він додав, що в даній ситуації можна говорити про те, що Єгора Фірсова і Миколу Томенка показово покарали за вихід із фракції БПП.

"Цікаво, хтось задумувався над тим, що позбавлені всупереч Конституції мандатів народні депутати можуть оскаржити це досить сумнівне з юридичної точки зору рішення, і що буде у випадку, коли суд його визнає протиправним? Навіть через півроку-рік. Хоча стільки цей парламент може і не протриматися. Фактично, можна говорити про те, що почався процес встановлення політичної диктатури та делегітимізації цього складу Верховної Ради", - резюмував Пилипенко.

Він зазначив, що і ПАРЄ і Венеціанська комісія раніше неодноразово висловлювали критику стосовно можливості запровадження імперативного мандата в Україні.

"Так, у висновку Венеціанської комісії від (10-11).06.2005 Комісія зазначала, що норма щодо "імперативного мандата" ...надає політичним партіям право анулювати результати виборів. Це також може призвести до послаблення Верховної Ради через перешкоджання реалізації вільного і незалежного мандата народних депутатів, які можуть опинитися у ситуації, коли не зможуть дотримуватися власних переконань і у той же час бути членами парламенту. Також критику відносно намірів запровадження імперативного мандату висловлювала і ПАРЄ у своїх резолюціях", - наголосив Пилипенко.

Він нагадав, що Україна має виконувати резолюції ПАРЄ, оскільки є членом Ради Європи.

"Такі дії українських політиків можна охарактеризувати як подвійні стандарти, які зовсім не наближують Україну до ЄС", - резюмував представник України у Венеціанській комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-