ЦВК вже зареєструвала нових нардепів замість Томенка і Фірсова

ЦВК вже зареєструвала нових нардепів замість Томенка і Фірсова

Укрінформ
Центральна виборча комісія визнала повноваження народних депутатів Миколи Томенка і Єгора Фірсова припиненими та зареєструвала на вакантні місця нових нардепів.

Такі рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні ЦВК під головуванням очільника Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

Як зазначається, до комісії 26 березня надійшли рішення ХІІ позачергового з’їзду партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" від 25 березня та витяги з протоколу цього з’їзду про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Томенка та Фірсова, обраних на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від цієї партії, у зв’язку з їх виходом зі складу фракції БПП. Крім того, 28 березня до комісії з Апарату Верховної Ради надійшли завірені копії заяв Томенка та Фірсова про їх вихід із фракції БПП, а також витяги зі стенограм пленарних засідань парламенту, на яких було оголошено зазначені заяви.

Розглянувши вказані документи, ЦВК встановила, що, відповідно до пункту 6 частини другої статті 81 Конституції повноваження народного депутата України припиняються достроково в разі невходження депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї партії (виборчого блоку) або виходу нардепа зі складу такої фракції.

У ЦВК нагадали, що статтею 81 Основного закону передбачено, що рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата у зв’язку з його виходом зі складу фракції партії, від якої його було обрано, приймається вищим керівним органом відповідної партії. Повноваження такого народного депутата припиняються з дня прийняття відповідного рішення вищим керівним органом партії.

Центрвиборчком наголошує, що норми Конституції України є нормами прямої дії і відповідно до рішень Конституційного Суду від 25 червня 2008 року №12-рп/2008 та від 19 квітня 2001 року № 4-рп/2001 застосовуються безпосередньо, незалежно від того, чи прийнято на їх розвиток відповідні закони або інші нормативно-правові акти.

"Таким чином, повноваження народних депутатів України Томенка М.В. та Фірсова Є.П., обраних на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", були достроково припинені 25 березня 2016 року за рішенням ХІІ позачергового з’їзду партії", - констатували у ЦВК.

У цьому зв'язку, оскільки два депутатські мандати восьмого скликання стали вакантними, Центрвиборчком розглянув питання їх заміщення та визнав обраними і зареєстрував двох нардепів, наступних за черговістю у виборчому списку БПП, - це Олександр Бригинець (№75 у списку) та Дмитро Білоцерковець (№76).

Нагадаємо, закритий з'їзд партії "Блок Петра Порошенка" 25 березня ухвалив рішення про позбавлення депутатських повноважень Миколи Томенка та Єгора Фірсова, пославшись на положення статті 81 Конституції України.

Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-