Турчинов вірить, що ВР ухвалить план звільнення окупованих територій

Турчинов вірить, що ВР ухвалить план звільнення окупованих територій

Укрінформ
Секретар РНБО Олександр Турчинов сподівається, що найближчим часом буде завершена розробка законопроекту про зміну формату антитерористичної операції на Донбасі і парламент його оперативно розгляне.

Про це він сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що в нас не так багато часу для ухвалення відповідних рішень. Сподіваюся, що вже цього тижня відбудеться експертне обговорення, і після внесення Президентом цього законопроекту до парламенту депутати не зволікатимуть з позитивним голосуванням", - сказав він. 

За словами Турчинова, головний акцент у цьому законопроекті робиться саме на завданнях держави, спрямованих на звільнення окупованих територій. "Тобто ми не просто констатуємо факт російської окупації, а на законодавчому рівні визначаємо комплекс силових і дипломатичних кроків, які повинні забезпечити звільнення окупованих територій", - підкреслив секретар РНБО.

Відповідаючи на уточнювальне запитання щодо ініціативи по створенню Оперативного штабу в зоні АТО, Турчинов сказав: "Це один з механізмів військового і цивільного управління в зоні воєнного конфлікту".

Він пояснив, що згідно із законопроектом, такий штаб створюється указом Президента і йому буде надано якнайширші повноваження для реалізації завдань оборони і звільнення окупованих територій, підпорядковані всі армійські і силові структури, військово-цивільні адміністрації. "Тобто має бути одна жорстка вертикаль, яка за необхідності забезпечить і функціонування в цих областях режиму воєнного стану. Але головне - створюється правовий механізм ефективного використання Збройних сил для захисту країни від російської агресії в умовах гібридної війни, розв'язаної проти України", - додав Турчинов.

Секретар РНБО також роз'яснив, що після ухвалення такого закону юридично АТО буде завершена. "Тільки-но буде ухвалений цей закон, що розширює правове поле і надає повноваження, необхідні для захисту країни, не обмежені рамками закону "Про боротьбу з тероризмом", АТО в нинішньому своєму форматі буде завершена", - підсумував Турчинов.

Як повідомлялося, 13 червня Турчинов заявив, що в Україні треба завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. "Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений Президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради", - сказав він.

Згідно з календарним планом Верховної Ради, останнє пленарне засідання поточної, 6-ої, сесії 8-го скликання відбудеться 14 липня.

Повний текст інтерв'ю буде опублікований на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-