Клімкін: Розширення місії ОБСЄ на Донбасі – важливо, але недостатньо

Клімкін: Розширення місії ОБСЄ на Донбасі – важливо, але недостатньо

Укрінформ
Збільшення кількості спостерігачів спеціальної моніторингової місії на Донбасі до тисячі осіб є дуже важливим, але недостатнім кроком, який забезпечить у майбутньому стабільне врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це заявив на брифінгу в середу міністр закордонних справ України Павло Клімкін у відповідь на запитання чи задовольняє Україну розширення місії ОБСЄ на Донбасі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже проста відповідь полягає в тому, щоб сказати ні, але насамперед маю відзначити, що це було дуже важливим кроком для посилення місії. Як перший крок це звичайно дуже важливо, але недостатньо для майбутнього", - сказав Клімкін.

Аргументуючи свою відповідь, він зазначив, що наразі місія не може бути присутньою цілодобово в тих районах, де вона має бути присутньою, насамперед вздовж лінії зіткнення і там, де ми постійно маємо концентрацію російських регулярних військ і найманців.

По-друге, зазначив Клімкін, мандатом місії є вся територія України, в тому числі і неконтрольована ділянка українсько-російського кордону.

"Тому місія повинна мати ресурси для того, щоб здійснювати саме зараз ефективну верифікацію цієї неконтрольованої ділянки, інакше у нас буде постійний приплив російських регулярних військ, зброї і найманців, як це ми маємо зараз", - констатував міністр закордонних справ.

По-третє, місія потребує всіх технічних засобів, які дадуть можливість контролювати ситуацію вночі.

"І саме над цим зараз працює ОБСЄ за підтримки австрійського головування", - зазначив Клімкін.

Насамкінець він підкреслив, що у майбутньому в нас є дуже важливе завдання, що полягає у роззброєнні всіх незаконних формувань, у зберіганні зброї під надійним контролем і в тому, що ми маємо розпочати перехідний період до підготовки до виборів.

"Це може зробити тільки місія, яка матиме озброєний компонент за ефективної підтримки спеціальної моніторингової місії. Саме над цим завданням ми маємо зараз працювати", - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-